понеділок, 13 лютого 2017 р.

Проведення тижня біології та хімії

Предметні тижні є ефективною формою позакласної роботи. Вони активізують пізнавальну діяльність учнів, сприяють покращенню засвоєння навчальної програми.
Основною метою проведення тижня біології та хімії є: виховувати любов до предметів; виявити учнів, у яких інтерес до біології та хімії уже сформувався, і привернути увагу інших школярів; розширити знання учнів у різних ділянках цих наук.
Для того щоб реалізувати дану мету у Рихтівській ЗОШ І-ІІ ст. з 06 лютого  по 10 лютого 2017 року було проведено тиждень біології та хімії. В рамках цього тижня були проведені ряд заходів.
Протягом тижня на уроках з хімії, природознавства та біології (на етапі систематизації та узагальнення знань, умінь і навичок) учні складали кросворди з відповідної теми. На початку кожного уроку (на етапі мотивація учнів до навчальної діяльності) з біології дискутували про біологію в сучасному світі, а на уроках з хімії – про роль хімії в житті суспільства.
У вівторок 07 лютого було проведено антиалкогольну пропаганду серед учнів 9 класу (відповідальний Гоменюк Олександр). Також учні 8 класу готували розповідь про жири у природі. Між учнями 5 класу проведено гру «Слабка ланка», під час якої вони згадали видове різноманіття живих організмів нашої місцевості, складали цифрові розшифровки про тварин. Впродовж гри між учасниками велася запекла боротьба, і все ж у кінці гри перемогу здобули учні: Рудий Олег, Злобін Денис, Владика Олександр.
У середу 08 лютого відбувся семінар «Що найбільше мене цікавить у хімії та біології?». Також учасниками гуртка розроблено стінгазету, де зібрали цікаві відомості про хімію та біологію, описали символ вічності та миру – оливкове дерево, підібрали цікаву розповідь про отруйних змій.
У четвер 09 лютого відбулося представлення результатів навчальних проектів на тему «Квіти і комахи». Учні 6 класу пригадували різноманітність квіткових рослин своєї місцевості, визначали серед них комахозапильні види та зображали деяких представників. Також проведено змагання «Цікава хімія» для учнів 7-9 класів. Команди утворювались методом простого вибору цифри 1 та 2. У такій спонтанно зібраній команді необхідно було обрати командира (визначав учасника, який відповідатиме), скарбничого (збирав фішки за правильні відповіді) та щасливчика (визначав порядок відповідей команд). Під час виховного заходу учні розгадували загадки, спростовували чи доводили факти, визначали хімічні елементи, складали формули речовин. Учні 9 класу проводили досліди, які показують хімічні властивості деяких речовин, зокрема, кислот. Семикласники складали клятву такій цікавій науці – хімії.
У п’ятницю 10 лютого відбувся турнір юних біологів (учні 7-9 класів) серед команд «Розумники» та «27». В ході гри учні використовували свої знання з біології та за правильні відповіді отримували яблука, складаючи дерево знань. Учасники турніру розгадували головоломки, відгадували вміст «чорного ящика» та «скляної банки», грали в «крокодила», відгадували тварин з пісень. Обидві команди були сильними та назбирали однакову кількість яблук для дерева знань.