вівторок, 9 травня 2017 р.

Природознавство        Клас:5         Тема:         Урок: 61     Дата:
ТЕМА: Екскурсія (відповідно до місцевих умов) до зоопарку, живого куточку, Будинку природи, краєзнавчого музею, на ферму тощо
МЕТА: формувати науковий світогляд, ознайомити учнів із загальними рисами будови живих організмів; розвивати пам’ять, увагу, творче мислення; виховувати комунікабельність; виховувати почуття поваги до праці інших людей
Тип заняття: застосування нових знань, умінь і навичок

Хід заняття
І. Вступна частина
— актуалізація опорних знань;
Асоціативний кущ «Музей»
Слово «музей» має грецьке походження і означає «Храм муз». Це місце було присвячене покровителькам мистецтва та науки.
Музе́ї (від дав.-гр. τὸ Μουσεῖον — «дім Муз») — культурно-освітні та науково-дослідні заклади, призначені для вивчення, збереження та використання пам'яток природи, матеріальної і духовної культури, прилучення громадян до надбань національної і світової історико-культурної спадщини.
Перші музеї людства
У стародавні часи найбільш популярним був музей в Олександрії. Заснований на початку ІІІ століття до н.е., він був одним з головних наукових і культурних центрів античного світу. До складу музею входили бібліотека, анатомічний кабінет, ботанічний і зоологічний сад. У ньому працювали видатні вчені Архімед, Евклід та інші. Вони збирали й обробляли різні колекції. Так, Аристотель для поповнення ботанічних і зоологічних колекцій розіслав по країнах Малої Азії і Греції тисячу спеціальних збирачів. Колекції ці служили вченому для природно-історичних досліджень. Йому належить перша спроба закласти фундамент наукової зоології.
Вправа «Мить історії»
У Стародавньому Римі, вся історія якого проходила на тлі постійних війн у прагненні розширити свої володіння, також існували храми–музеї, а в будинках римських патриціїв можна було побачити різноманітні колекції, чималу кількість експонатів яких було добуто під час військових походів у багаті країни Сходу. Юлій Цезар не тільки прикрашав громадські будинки Риму, а й будував спеціальні тимчасові портики, де виставляв зібрані колекції. Ще один центр культури, пов’язаний з історією Римської імперії – Константинополь. Ставши в першій третині IV століття столицею Східної Римської імперії, він був однією з найбільших скарбниць цінностей, вивезених із Греції, Риму, держав Малої Азії.
За своїм профілем музеї поділяються на такі види: історичні, археологічні, краєзнавчі, природничі, літературні, меморіальні, мистецькі, етнографічні, технічні, галузеві тощо.
На основі ансамблів, комплексів пам'яток та окремих пам'яток природи, історії, культури та територій, що становлять особливу історичну, наукову і культурну цінність, можуть створюватись історико-культурні заповідники, музеї-заповідники, музеї просто неба, меморіальні музеї-садиби.
— мотивація навчальної діяльності гуртківців.
Проблемне запитання: Для чого створюють музеї?
У ХІХ столітті відбувся поділ музеїв на художні і природничо-наукові. Мета таких музеїв різна. Якщо в перших переважають витвори мистецтва, що задовольняють насамперед потреби людини в красі і служать для її естетичного виховання, то в природничо-наукових музеях переважають колекції, які розповідають про минуле і сьогодення нашої планети. У них представлені витвори самої природи опудала тварин, анатомічні препарати, зразки мінералів.
II. Основна частина
  У наш час, коли антропотехногенний тиск призводить до зменшення ареалів поширення тварин, їх чисельності, а в окремих випадках навіть зникнення окремих видів тварин та птахів, роль зоологічних музеїв збільшується. Великі музеї у своїй експозиції мають представників тварин практично з усіх континентів світу.
Не кожен бажаючий може поїхати у туристичну поїздку до Америки, щоб побачити маленьку, але відому у всьому світі своєю кровожерливістю рибку піранью, або до Куби, щоб зустрітись там з живими реліктами панцирними щуками, які існували на планеті Земля ще тисячі років тому, пірнути у воду тропічних морів, щоб познайомитися з отруйними морськими зміями, чи рибами, мешканцями коралових рифів. Тільки в зоологічному музеї можна побачити кістки мамонта та велетенського оленя, які населяли У сучасному зоологічному музеї, поряд з невеликими експозиціями, які мають екологічну спрямованість, де тварини подані у місцях їх існування, діють і систематичні. Це дозволяє читати у стінах музею теоретичні курси зоології, проводити лабораторні роботи. Таким чином, поряд з освітянською, музей може виконувати функцію навчально-практичної бази при проведенні занять для студентів університету. Зоологічні музеї сприяють навіть збереженню представників тваринного світу. Тільки тут можна побачити тварин чи птахів, занесених до Червоної книги, які охороняються законом. А де ви ще побачите українського вола.
Останнім часом у експозиціях музею широко використовуються великі діорами, які відтворюють особливості існування наземних та водних тварин. Окремі експонати знайомлять з життям деяких представників, прихованим від очей спостерігача, їх пристосованість до специфічних умов існування.
Сьогодні ми здійснимо екскурсії в найбільші музеї України: Національного науково-природничого музею НАН України, музей Природи на природничому факультеті Житомирського державного університету імені І. Франка та Державний природознавчий музей НАН України.

1. Зоологічний музей знаходиться в самому центрі Києва і займає весь третій поверх приміщення Національного науково-природничого музею НАН України. Експозиція нашого музею майже повністю розташована у довгій галереї та у двох великих залах – залі птахів та залі ссавців.
 На сьогодні тут експонується близько 5000 тварин, які відносяться до 4000 видів. Експозиція побудована за науково-систематичним планом, її сучасним пріоритетом є побудова ландшафтних діорам, яких вже нараховується 16.
 Огляд експозиції починається з найбільшою за кількістю таксонів групи тварин – безхребетних. Відразу звертає на себе увагу скелет скляних губок, які нагадують дивовижні кристали, та чашоподібна губка – кубок Нептуна, дійсно схожа на величезний келих. За ними оглядач знайомиться з різноманітним світом коралів, скелети яких відрізняються не тільки за формою, а й за коліром – білі, блакитні, чорні, червоні. Черви, вільноживучі та паразитичні дають уяву про пристосування цих тварин до життя в найнеймовірніших середовищах. Серед ракоподібних відразу ж звертають на себе увагу одни з найбільших членистоногих світу – гігантський японський краб, омар, лангусти. Вітрина з павукоподібними містить крім павуків таких цікавих тварин, як мечехвости, одни з найдавніших тварин, що збереглись до нашого часу, та морські павуки, яких так назвали за зовнішню подібність до справжніх павуків. Продовжується експозиція оглядом комах. Кількість видів світової фауни комах більш ніж в два рази перевищує кількість видів всіх інших тварин. На вітринах музею можна скласти уяву про різноманітність цієї величезної групи тварин. Прикрасою виставки комах є жуки-велетні, та тропічні метелики.
 Продовжується огляд з іншого боку галереї вітринами з голкошкірими. Морські зірки, морськи лілії та морськи огірки дійсно більше нагадують представників рослинного царства, ніж тварин. Більша частина виставки молюсків розміщена на горизонтальних вітринах, що тягнуться майже до кінця галереї. Найбільший двостулковий молюск експонується в холі музею. Практично всю праву частину галереї зоомузею займає експозиція риб, амфібій та плазунів. Серед риб звертають на себе увагу великі опудала акул, осетрових та риби-місяця з лівого боку галереї. У вітринах представлено різноманітність цієї найбільшої серед хребетних групи тварин. Серед амфібій слід звернути увагу на гігантську китайську саламандру, довжина якої досягає 180 см, та на кубінського свістуна, який завдовжки близько 1 см, і для того, щоб його легше було розглянути, навіть було змонтовано спеціальне збільшувальне скло. Експозиція рептилій також надає можливість скласти уяву про різноманітність цієї групи. Один з найцікавіших експонатів – туатара – живе викопне, ящірка з третім оком в природі зберіглася лише на одному острові, який зробили заповідним.
 В залі птахів розташовано більшу частину діорам музею, які представляють різні куточки України та світу. Найбільша діорама – пташиний базар.
 В залі ссавців стоїть найдавніший експонат нашого музею – зубр, якому нараховується більше 200 років. Цього зубра було здобуто приблизно в 1780-1800 рр у маєтку Потоцького, тоді ж було виготовлено й опудало.  
 Перегляд відеофільму «Екскурсія в зоологічний музей».
Обговорення:
1.                Яких експонатів, що досліджують ентомологи ви побачили?
2.                Які експонати, що еволюційно раніше з’явились за тип Членистоногі, представлені в музеї?
3.                Назвіть експонати організмів, які здатні харчуватися комахами.

2. Державний природознавчий музей розташований в місті Львові - найбільшому промисловому, науковому і культурному центрі західного регіону України. 750-річний Львів внесено до культурної спадщини ЮНЕСКО.
Музей є ланкою науково-дослідної і організаційної структури Національної академії наук України та входить до складу Відділення загальної біології НАН України.
Головними напрямами діяльності музею визначено:
v    розроблення наукових основ природничої музеології, створення, збагачення та збереження фондових колекцій;
v    вивчення біологічної різноманітності та екології окремих груп сучасної і викопної флори та фауни західного регіону України;
v    проведення науково-освітньої, популяризаторської та культурно-просвітницької роботи.
Музей був відкритий для відвідувачів з 1870 р. Його головне приміщення було збудовано на межі ХVIII-ХІХ ст. і є пам'яткою архітектури. Музей занесено до європейських і світових каталогів музеїв. Він брав участь у перших Всесвітніх виставках у Відні (1873 р.) і Парижі (1878 р.), де отримував дипломи і медалі. У 1940 р. музей увійшов до складу Академії наук України.
Його наукові фонди та музейна експозиція внесені до державного реєстру наукових об'єктів, що становлять національне надбання. Фонди музею сформовані на базі унікальних колекцій Природничих музеїв ім. Дідушицьких і Наукового товариства ім. Т.Г.Шевченка із зборів багатьох поколінь природодослідників середини ХІХ - початку ХХ ст. та значно доповнені за час його перебування в Національній академії наук України.
1.     Що вам найбільше сподобалось у даному музеї?
2.     Яку історичну цінність мають експонати музею?

3. Гордістю Житомирського державного університету імені І. Франка є музей Природи на природничому факультеті. Основу його колекції, що нараховувала близько 400 експонатів тварин було створено у 1973 – 1976 роках зусиллями викладачів кафедри зоології (завідувач кафедри проф. Стадниченко А.П.). Започаткований він був як зоологічний музей. Були зібрані найяскравіші представники фауни Житомирщини, а також цікаві і різноманітні види тварин з усіх куточків світу. Пізніше після поповнення новими експонатами, зокрема великою колекцією мінералів та гірських порід, скам’янілостями викопних рослин, анатомічними препаратами зоологічний музей був реорганізований у музей Природи. Нині музей має понад 650 експонатів тварин: мушлі 50-ти видів молюсків, 15 видів ракоподібних і хеліцерових, понад 100 видів комах, цікава колекція коралів і голкошкірих, близько 60 видів риб, 20 видів амфібій, 30 видів плазунів, 250 видів птахів, 70 видів ссавців. Окрасою музею є шимпанзе, антилопа зебу, як, голова зубра, гігантський броненосець, африканський страус, американський страус нанду, рожевий пелікан, тощо. Колекція рідкісних і дорогоцінних мінералів та гірських порід Житомирщини, України, Євразії налічує понад 200 експонатів.
1.                Чим особливий зубр в музеї?
2.                Якими рядами комах представлені колекції музею?
3.                Кого називають секретарем?
4.                Який найбільший птах серед лебедів?
5.                Який птах п’є солону воду, а споживає прісну?

ІІІ. Заключна частина
За допомогою методу «Ажурна пилка», за короткий проміжок часу, учні отримають велику кількість інформації.
§  Який музей вам найбільше сподобався?

§  Про що ви дізналися на сьогоднішньому уроці?
Природознавство     Клас:5             Тема:             Урок: 59-60     Дата:
Тема: Практичне заняття № 7 «Ознайомлення з найпоширенішими й отруйними рослинами, грибами і тваринами своєї місцевості». Практичне заняття № 8 «Визначення назв найбільш поширених в Україні рослин, грибів, тварин за допомогою атласів-визначників»
Мета: навчити учнів орієнтуватися в розмаїтті царств рослин, тварин та грибів, визначати і називати найбільш поширені види в Україні, формувати навички визначення рослин за допомогою атласів-визначників, уміння складати морфологічний опис рослин, ознайомити з різноманітністю і багатством рідного краю; розвивати пізнавальний інтерес до предмета, удосконалювати навички роботи з додатковими джерелами знань, вміння порівнювати та складати опис організмів, інтелектуальні вміння та творчі здібності, викликати бажання краще пізнати навколишній світ, розкрити його незвідані таємниці; виховувати естетичне сприймання, емоційно-ціннісне ставлення до живої природи, формувати готовність до оцінки наслідків діяльності людини щодо природного середовища, виховувати дбайливе ставлення до навколишнього середовища та природи, виховувати прагнення досліджувати навколишній світ
Тип уроку: комплексного застосування знань, умінь, навичок
ХІД УРОКУ
І. Організаційний момент
ІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності
UU Прийом «Віршовані рядки»
Не вірте, на Землі чудес не сім!
Багато їх, вони доступні всім.
До них ми звикли, ми їх добре знаєм
І дивуватись просто забуваєм.
Розглянь уважно квітки пелюстки.
Чи жовтнем розмальовані листки?
Хіба не диво — райдуга над полем?
А ця велична синь небес навколо?
Хіба не диво — волохатий джміль,
Квітучий, кучерявий, пишний хміль,
Роса срібляста на зеленім листі
І немовля, усміхнене в колисці?
Це все дива — великі і малі.
І сам ти, диво, бо краса землі —
Це пісня, що ніколи не змовкає,
Тебе бентежить, вабить, надихає.
UU Прийом «Дивуй»
Головна особливість рослин у тому, що, на відміну від тварин, вони самі забезпечують себе харчуванням. Для цього їм достатньо лише трохи ґрунту та сонячного світла, з їхньою допомогою вони успішно синтезують собі їжу. Тому їм зовсім не потрібно постійно шукати їжу, їм взагалі не треба рухатися, досить просто рости і підставляти своє листя сонцю. Може, тому їх так багато на Землі?
UU Прийом «Проблемне питання»
TT Чи багато ви знаєте назв рослин, тварин, грибів, які є у нашім краї?
TT Як бути з тими організмами, назви яких вам невідомі?
ІІІ. Актуалізація опорних знань
UU Прийом «Інтелектуальна розминка»
TT На які царства поділена жива природа?
TT Які є органи у рослин?
TT Які є органи у тварин?
TT Чим відрізняються тварини від рослин?
TT Чим гриби відрізняються від тварин? рослин?
TT Які основні функції у листків рослини?
TT Яким чином розмножуються рослини?
ІV. Засвоєння зразка комплексного застосування знань, умінь, навичок
UU Розповідь учителя з елементами бесіди
Розв’язати проблему визначення назви і особливостей організму допомагають визначники рослин, тварин, грибів, які роблять у вигляді книг чи атласів. Кропіткою і тривалою була праця природодослідників зі створення цих посібників. Зараз на сучасному етапі вже існують інтерактивні визначники в Інтернеті.
1 Я к працювати зі шкільним атласом-визначником
Візьміть шкільний атлас-визначник, наприклад вищих рослин. Він містить таблиці. Кожна таблиця, у свою чергу, складається з послідовних ступенів, позначених порядковими номерами. Кож- на ступінь складається з тези і антитези (два альтернативні набори ознак).
Якщо наукова класифікація рослин вам відома погано і розбиратися в її системі вам ніколи, то пошук квітки за назвою можна спростити завдяки цьому довідковому виданню.
У атласі-визначнику багато рисунків рослин. Знаходити по одній або декількох морфологічних ознаках квітки її сімейство досить просто. Але навіть якщо не робити цього, можна швидко знайти квітку, що цікавить (на ілюстраціях майже всі рослини зображні на стадії цвітіння). Гортаючи довідник, ви побачите, що на рисунках підкреслюють характерні особливості кожної квітки і дізнатися їх зовсім легко.
Прийом «Практична теорія»
Учитель проводить визначення квітки, докладно коментуючи свої дії.
2 Д осліджувана рослина
Намагайтеся зірвати не тільки саму квітку, але захопіть також зразки листя, а краще навіть і кореня — це може значно полегшити процес «впізнавання» рослини. Для визначення квіткової рослини необхідно бачити всі органи, а саме — корінь, стебло, листки, квітку, плід.
V. Застосування узагальнених знань та вмінь
у нових умовах
Завдання 1. Скористайтеся інтерактивним визначником кімнатних рослин та визначте, які рослини ростуть на вашому підвіконні.
Завдання 2. Заповніть таблицю «Найпоширеніші організми мого краю».
TT Розгляньте гербарний зразок рослини, її зображення на фотографії і спробуйте визначити назву.
TT За допомогою атласа-визначника тварин визначте зображення на свій вибір.
TT За допомогою атласа-визначника грибів визначте зображення на свій вибір.
VІ. Підсумок уроку. Рефлексія
UU Прийом «Мікрофон»
TT Що допомогло вам визначити певну рослину, тварину чи гриб?
TT Які з цих знань та навичок можуть згодитися у житті?
VІІ. Домашнє завдання
TT Опрацювати параграфи підручника: §

TT За допомогою Інтернет-джерел визначити домашню кімнатну рослину.