неділю, 11 березня 2018 р.

Збережемо первоцвіти!

На Україні поширено 8 видів шафрану, з яких банатський, гарний і Паласів цвітуть восени. Всі види шафранів зникають, і причиною цього є господарська діяльність людини, а за останні роки їх масово знищують задля сумнівного прибутку.
Такі шафрани, як крокус Гейфеля (Crocus heuffelianus Herb), банатський (C. banaticus J. Gay), гарний (C. speciosus Bieb.) та сітчастий (C. reticulatus Stev. et Adam.) занесені до Червоної книги України.
Крокус Гейфеля – багаторічна бульбоцибулинна рослина. Листя її вузьке, з білою смужкою, 7–10 см завдовжки, 0,5–0,7 см завширшки. Стебло дуже вкорочене, тому здається, ніби листки і квіти ростуть просто із землі. Квітка одна, велика, з довгою трубкою і шестипелюстковим відгином.

Наукова назва роду походить від давньогрецького міфу. Одного разу бог торгівлі та ремесел Гермес (римляни називали його Меркурієм) вправлявся у киданні диска. Випадково диск влучив у його друга Крокоса і наніс смер- тельну рану. Гермес був у відчаї, тому попросив богів зберегти пам’ять про свого друга. З краплин крові Крокоса виросли ніжні квіти, які й по сьогодні милують людське око. Назва квітки –„шафран” – походить від арабського „sepheran” – жовтий, за забарвлення стовпчиків маточок.

За матеріалами журналу "Колосок"
http://kolosok.org.ua/wp-content/uploads/