вівторок, 24 листопада 2015 р.


Хімія   Клас: 7  Тема: 2   Урок: 16

Тема: Складання формул бінарних сполук за валентністю елементів
Мета:  формувати поняття учнів про валентність; ознайомити учнів із формулами бінарних сполук; розвивати увагу, пам'ять, логічне мислення; розвивати вміння визначати валентність елементів за формулами бінарних сполук; складати формули бінарних сполук за валентністю елементів; визначати вищу і нижчу валентність хімічних елементів за періодичною системою; виховувати бажання здобувати хiмічні знання
Тип уроку: засвоєння нових знань, умінь і навичок
Обладнання: періодична система хімічних елементів

Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація й корекція опорних знань, умінь й навичок
1. Від якої властивості атомів залежить склад сполук? Як ця властивість визна-
чається?
2. Визнач валентність атомів елементів у таких сполуках: а) РbО, РbО2, Р2О3, SiO2;
б) НВr, H2S, PH3, SiH4.
3. Визнач валентність атомів елементів: а) у сполуках із Хлором, знаючи, що він
одновалентний: CuCl2, KCl, FeCl3, CCl4, ZnCl2, PCl5; б) у сполуках із Сульфуром,
знаючи, що він двовалентний: MgS, Na2S, CuS, Cu2S, Al2S3, ZnS.

ІІІ.Мотивація учіння
Валентність Оксисену становить 2. Виконайте такі завдання:
1. В якій із наведених формул речовин валентність сполученого з Оксигеном еле-
мента найвища: SO2, К2O, Cr2O3, P2O5, BaO?
2. В якій із сполук, що мають формули MgО, SO3, Fe2О3, Na2О, валентність спо-
лученого з Оксигеном елемента найнижча?
ІV. Повідомлення теми і мети уроку
V. Формування нових знань, умінь й навичок
Для визначення валентності елементів можна використовувати періодичну систему. Для цього скористаймося такими рекомендаціями:
·                        для атомів елементів І, ІІ, ІІІ груп головної підгрупи валентність завжди дорівнює номеру групи;
·                        для атомів елементів ІV, V, VI, VII головної підгрупи найбільша валентність у сполуках з Оксисеном дорівнює номеру групи;
·                        для атомів елементів IV, V, VI, VII груп головної підгрупи валентність у сполуках з Гідрогеном дорівнює 8 мінус номер групи;
·                        для атомів елементів із змінною валентністю валентність указується в дужках поряд з назвою або хімічним символом елемента;
·                        валентність можна розрахувати за валентністю атома з відомою валентністю в бінарних сполуках.
Знаючи валентність елементів, які утворюють дану речовину, можна скласти її хімічну формулу.
Наприклад, треба визначити формулу фосфор оксиду, в якому валентність фосфору дорівнює п’яти. Для цього записуємо хімічні символи елементів, які входять до складу даного оксиду, над ними позначаємо валентність елементів:
V ІІ
РО
Знаходимо найменше спільне кратне валентностей обох елементів. Воно дорівнює десяти (5 · 2 = 10). Щоб визначити співвідношення числа атомів першого й другого елементів, знайдене найменше спільне кратне почергово ділимо на величину валентності кожного з елементів, так визначаємо індекси, які слід поставити біля символу відповідного хімічного елемента.
Отже, формула оксиду фосфору Р2О5. Багато які елементи в різних сполуках виявляють різну валентність. Це означає, що валентність буває стала і змінна. У назвах речовин, утворених елементами зі змінною валентністю, після назви цього елемента в дужках пишуть римську цифру, яка позначає валентність даного елемента в цій сполуці. Наприклад, FeО — ферум(ІІ) оксид, Fe2О3 — ферум(ІІІ) оксид; CuCl2 — купрум(ІІ) хлорид, CuCl — купрум(І) хлорид.
Як же дізнатись, яку валентність виявляє елемент? На цьому етапі вивчення хімії валентність елемента будемо визначати, виходячи з того місця, яке посідає цей елемент в таблиці Менделєєва. Для металічних елементів, що розміщені у головних підгрупах перших трьох груп, валентність дорівнює номеру групи. Неметалічні елементи проявляють в основному дві валентності: вищу, яка дорівнює номеру групи, і нижчу, яка дорівнює різниці між числом 8 (загальна кількість груп в таблиці) і номером групи, в якій перебуває елемент. Наприклад, Сульфур Ѕ має вищу валентність 6 і нижчу — 2. Якщо метали сполучаються з неметалами, то останні виявляють нижчу валентність.
Нижчу валентність виявляє той елемент, який розміщений у таблиці Менделєєва правіше і вище, а вищу, відповідно, той, що розміщений лівіше і нижче. Звичайно, як і будь-яке правило, воно має винятки, але ми поки що торкатися їх не будемо.
VІІ. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок
1.                         Знаючи, що Нітроген виявляє змінну валентність від 1 до ІV включно, склади формули відповідних оксидів Нітрогену і запиши назву кожного з них.
2.                         Запиши формули хлоридів і оксидів одно-, дво- і тривалентних металічних елементів. Зазнач назву кожної сполуки.
VІІ. Повідомлення домашнього завдання
1.                      Прочитати §
2.                      П.   с.
VІІІ. Підсумок уроку
-         Які запитання виникли?
-         Що дізналися на уроці?
-         Виставлення оцінок.


Немає коментарів:

Дописати коментар