середа, 11 листопада 2015 р.

Дата:
Хімія   Клас: 7  Тема: 2   Урок: 15
Тема: Валентність хімічних елементів
Мета:  формувати поняття учнів про валентність; ознайомити учнів із значеннями  валентностей окремих атомів; розвивати увагу, пам'ять, логічне мислення; розвивати вміння визначати якісний і кількісний склад простих та складних речовин; розвивати навички працювати з періодичною системою хімічних елементів; виховувати бажання здобувати хiмічні знання
Тип уроку: засвоєння нових знань, умінь і навичок
Обладнання: періодична система хімічних елементів

Хід уроку
І. Організаційний момент
«…Хімічні формули говорять хімікові цілу історію речовини.»
 Д. І. Менделєєв
ІІ. Актуалізація й корекція опорних знань, умінь й навичок
Бесіда
1. Що таке хімічна формула?
2. Яку інформацію можна одержати про молекулу з хімічної формули?
3. Що таке молекула?
4. З яких частинок складається молекула?
5. Яким чином атоми утримуються в молекулі?  
6. Що таке індекс?
Вправа «Утворення хімічних формул»
Записати сполуки, що складаються:
а) двох атомів Гідрогену й одного атома Оксигену;
б) з одного атома Гідрогену й одного атома Хлору;
в) одного атома Нітрогену та трьох атомів Гідрогену;
г) одного атома Карбону й чотирьох атомів Гідрогену.
ІІІ.Мотивація учіння
Чому атоми елементів сполучилися саме в такому співвідношенні? Виявляється, атоми можуть приєднувати лише певне число атомів іншого елемента. Ця властивість елементів називається валентністю.
              Цей урок поглибить ваші знання про речовину. Сьогодні ми з вами продовжимо вчитися розуміти хімічні формули речовини.  Ми знаємо, що склад молекул речовин виражають їх молекулярні формули. Знаємо, що з формули можна почерпнути багато інформації про склад, будову речовини. Зверніть увагу на записи на дошці. Що означають такий запис:  5Н2О? Як скласти формулу? Що допоможе нам в тому, щоб правильно виразити склад речовини формулою? Це і буде завдання нашого уроку. А щоб вирішити це питання слід пригадати все, що ви знаєте про хімічну формулу.
 Працюватимемо методом “мозкового штурму”.
1.                      Назва речовини
2.                      Назви хімічних елементів, що її складають.
3.                      Розміщення їх в періодичній системі.
4.                      Атомна маса визначених хімічних елементів.
ІV. Повідомлення теми і мети уроку
V. Формування нових знань, умінь й навичок
 Якби атоми не мали здатності утримувати один одного, то у світі не було б нічого, крім роз’єднаних поодиноких атомів. На щастя, цього немає. І ми, і весь різноманітний світ навколо нас існує завдяки тому, що атоми мають таку чудову здатність. Називається вона валентністю.             
Здатність атома певного хімічного елемента приєднувати певне число атомів того самого або інших елементів називають валентністю.
За одиницю валентності приймають валентність атома Гідрогену. Вона дорівнює І, тобто Гідроген у сполуках – одновалентний. За кількістю атомів Гідрогену в сполуках можна визначити валентність іншого хімічного елемента.
Визначення валентності за періодичною системою.                                         
Для визначення валентності елементів можна використовувати періодичну систему. Для цього скористаймося такими рекомендаціями:
· для атомів елементів І, ІІ, ІІІ груп головної підгрупи валентність завжди дорівнює номеру групи;
· для атомів елементів ІV, V, VI, VII головної підгрупи найбільша валентність у сполуках з Оксисеном дорівнює номеру групи;
· для атомів елементів IV, V, VI, VII груп головної підгрупи валентність у сполуках з Гідрогеном дорівнює 8 мінус номер групи;
· для атомів елементів із змінною валентністю валентність указується в дужках поряд з назвою або хімічним символом елемента;
· валентність можна розрахувати за валентністю атома з відомою валентністю в бінарних сполуках.
Проте слід пам’ятати, що кожне правило має свої виключення. Те саме стосується і валентності. Наприклад за періодичною системою валентність Оксисену VI а в дійсності ІІ. Слід відзначити, що багато які з атомів не мають постійної валентності. Наприклад: атом Карбону в сполуках може виявляти валентність ІІ і ІV  СО і СО2. В чому причина відмінності цих двох формул? (У валентності атома Карбону)
За періодичною системою вкажіть максимальну валентність слідуючих хімічних елементів: Літію, Карбону, Фосфору, Нітрогену, Хлору, Сульфуру.
З усього сказаного можна зробити висновок, що атоми хімічних елементів можуть мати сталу і змінну валентність.
VІІ. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок
1. За структурними формулами речовин визначте, яке число хімічних зв’язків утворює атом Гідрогену, Оксисену?    H – O – H;   H – F;  Na – О – H.
Структурні формули – це формули, які показують порядок розташування та з’єднання атомів в молекулі. Кількість зв’язків, які утворює хімічний елемент позначають рисками, саме кількість рисок визначає його валентність.
Виконавши завдання ви зрозуміли, що кожний атом може приєднувати до себе різну кількість хімічних елементів. Валентність хімічного елемента позначають над символом римською цифрою.
2. Визначити валентність хімічних елементів у даних формулах та обчислити відносні молекулярні формули речовин: МgO; Na2CO3; H3PO4; CaO; K2SO4; HNO3.
Робота в парах
 Виберіть з переліку сполуки Оксисену з атомами хімічних елементів з валентністю І; ІІ; ІІІ; ІV; V. Список сполук у всіх однаковий: Сr2O3, K2O, FeO, Fe2O3, Al2O3, Cl2O7, Li2O, HgO, SiO2, P2O5, SO3, PbO2, Mn2O7, As2O5, CrO3
       Представник пари, яка швидше за інших виконала завдання, виписує формули своєї групи на дошці під відповідним номером валентності:
VІІ. Повідомлення домашнього завдання
1.                       Прочитати §8
2.                       П. 1,2  с. 52.
VІІІ. Підсумок уроку
На сьогоднішньому уроці ми навчилися визначати валентності атомів за періодичною системою, валентність атомів одного елемента за відомою валентністю атома іншого елемента в бінарній сполуці.
 - Що називають валентністю елемента?
 - Що приймають за одиницю валентності?

- Яке враження від уроку?

Немає коментарів:

Дописати коментар