вівторок, 9 лютого 2016 р.

Дата:
Біологія   Клас: 7  Тема 1    Урок: 42
Тема: Практична робота № 5. Порівняння будови скелетів хребетних тварин
Мета: поглибити знання про особливості опорно-рухових систем хребетних тварин; навчити учнів, знаходити риси подібності і відмінності; розвивати вміння аналізувати, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, порівнювати скелети хребетних тварин; виховувати культуру поведінки, провадити краєзнавчий підхід у вивченні тварин, виховувати бажання здобувати зоологічні знання
Тип уроку: застосування знань, умінь і навичок
Обладнання: таблиці «Скелет риб», «Скелет амфібій», «Скелет рептилій», «Скелет птахів», «Скелет ссавців», лінійки
Хід уроку
Краще один раз побачити, ніж сто разів почути.
Прислів'я
І. Організаційний момент
Розминка «Епіграф». Як згадане прислів’я стосується практичної роботи?
ІІ. Актуалізація й корекція опорних знань, умінь й навичок
Бесіда  1. Які тварини мають зовнішній скелет, а які — внутрішній?
Зовнішній скелет мають членистоногі, молюски; внутрішній – хордові.
2. З яких основних частин складається скелет хребетних тварин?
У хордових тварин внутрішній скелет складається із хрящової і кісткової сполучних тканин. М'язи до кісток прикріплюються таким чином, що кістки, з'єднані завдяки суглобам, можуть рухатись одна відносно одної, унаслідок цього рухається і все тіло.
3. Що входить до складу скелета хребетних тварин?
До складу скелета усіх хребетних тварин входять: осьовий скелет (хребет, який складається з хребців, всередині хребта є канал, в якому міститься спинний мозок), скелет кінцівок і череп.
Термінологічне лото (на картках написано терміни і поняття з теми «Опора і рух». Учні витягують картку та пояснюють термін).   Панцир, шкірно-м’язовий мішок, кістка, хребет, череп, кіль, цівка.
ІІІ. Мотивація учіння
 Практичне творче домашнє завдання-спостереження (скелет риби, кістка птаха, кістка свині) — демонстрація і звіт про проведене спостереження.
ІV. Повідомлення теми і мети уроку
V. Застосування нових знань, умінь й навичок
Виконання практичної роботи
Тема: Практична робота № 5. Порівняння будови скелетів хребетних тварин
Мета: розглянути скелети різних представників хребетних тварин, знайти риси подібності і відмінності
Обладнання і матеріали: лінійки, малюнки скелетів хребетних тварин, скелети риби, жаби, ящірки, птаха, ссавця.
ХІД РОБОТИ:
1. Розгляньте скелет кісткової риби. Зверніть увагу на скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет), плавців і поясів парних плавців (грудних і черевних). Позначте їх на малюнку. Якої форми череп у риби? З яких відділів він складається? Як побудовано хребет, яка його довжина? З яких відділів він складається? Яка роль парних плавців у рухах риб?
2. Розгляньте скелет жаби. Знайдіть скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет), парних кінцівок та їхніх поясів. Позначте їх на малюнку. Як кінцівки сполучаються з тулубом? Яка довжина хребта? З яких відділів він складається? Які головні ускладнення будови скелета жаби порівняно зі скелетом риби. Із чим це пов’язано?
3. Розгляньте скелет ящірки. Знайдіть його відділи: скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет і грудна клітка), парних кінцівок та їхніх поясів. Позначте їх на малюнку. Яка форма і довжина хребта ящірки? З яких відділів він складається? Із чим пов’язана така будова хребта? Як розміщені кінцівки рептилій? Які головні ускладнення будови скелета ящірки порівняно зі скелетом жаби, із чим це пов’язано?
4. Розгляньте будову скелета птаха. Знайдіть його відділи: скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет і грудна клітка), парних передніх кінцівок (крила), задніх кінцівок та їхніх поясів. Позначте їх на малюнку. Яких видозмін зазнав скелет передніх кінцівок птаха порівняно з ящіркою? Із чим це пов’язано? Які особливості будови скелета тулуба птаха порівняно з ящіркою? Із чим це пов’язано? Порівняйте будову скелета задніх кінцівок птаха та їхніх поясів порівняно з ящіркою. Поясніть причину цих відмінностей.
5. Розгляньте будову скелета ссавця. Знайдіть відділи скелета: скелет голови (череп), скелет тулуба (хребет і грудна клітка), парних кінцівок та їхніх поясів. Позначте їх на малюнку. До скелета якої дослідженої вами тварини найбільш подібний скелет ссавця? Із чим це пов’язано? У якої дослідженої вами тварини мозковий відділ черепа має найбільший об’єм? Із чим це пов’язано
6. Отримані під час роботи знання та практичні навички оформіть у вигляді таблиці.
Група хребетних тварин
 Особливості будови скелета
7. Зробіть висновки, як будова скелета хребетної тварини залежить від способу життя тварини. У ряду кісткова риба — жаба — ящірка — птах — ссавець визначте ускладнення в будові їхніх скелетів.
ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ І КМІТЛИВИХ  1. У китоподібних відсутні задні кінцівки. Але інколи народжуються дитинчата з недорозвиненими задніми кінцівками. Чим це можна пояснити?
2. Порівняйте особливості польоту комах і птахів, а також особливості будови їхньої опорно-рухової системи. 3. Як ускладнювався скелет хребетних тварин у процесі історичного розвитку?
VІІ. Повідомлення домашнього завдання
1.      Прочитати §
2.      Підготувати повідомлення про способи пересування тварин.
VІІІ. Підсумок уроку
Що вам сподобалося на уроці? Які виникли запитання? Оцінювання роботи учнів.
Дайте відповіді на запитання:
1. У яких амфібій три, а у яких чотири відділи хребта? Наведіть приклади таких тварин.
У безхвостих (жаби, ропухи) 3 відділи, у хвостатих (саламандри, тритони, черев'яги) – 4.
2. Чи у всіх тварин при наявності ребер є грудна клітка? Обґрунтуйте свою відповідь.
Грудна клітка є у плазунів, птахів, ссавців, такі тварини мають ребра та легеневе дихання.
3. Пристосуванням до якого способу життя є наявність грудної клітки та двох пар кінцівок з пальцями?
Наземного.
4. Пристосуванням до якого способу переміщення є розвиток кіля і видозміна кисті передніх кінцівок?
До активного польоту.
5. Які особливості будови скелету є спільними для всіх класів хребетних тварин?
До складу скелета усіх хребетних тварин входять: осьовий скелет (хребет, який складається з хребців, всередині хребта є канал, в якому міститься спинний мозок), скелет кінцівок і череп.
6. Чим схожі і чим відрізняються скелети амфібій і плазунів?
Мають хребет, скелет кінцівок та череп. Проте у амфібій менше відділів, нема ребер, грудної клітки, череп складається, в основному, із хрящової тканини.
7. Чим схожі і чим відрізняються скелети рептилій і птахів?
Мають хребет, скелет кінцівок та череп, однакову кількість відділів, ребра, грудну клітку, череп складається з кісткової тканини. Проте у птахів у кістках є порожнини, зрощені кістки черепа та хребці, кіль, перша пара кінцівок має менше пальців і видозмінена у крила.
8. Чому у ссавців добре розвинені мозковий і лицьовий відділи черепа?

Там розміщені розвинуті органи чуття та мозок.

1 коментар:

  1. у китоподібних відсутні задні кінцівки.але інколи народжуються дитинчата з недорозвиненими задніми кінцівками.чим це можна пояснити

    ВідповістиВидалити