вівторок, 1 березня 2016 р.

Дата:
Біологія   Клас: 7  Тема 2   Урок: 45
Тема: Органи чуття їх значення. Нервова система, її значення і розвиток у різних тварин
Мета: формувати поняття про особливості органів чуття у тварин різних груп та їхню роль у житті тварин; формувати поняття про нервову систему, її значення та розвиток у різних тварин; розглянути нервові системи безхребетних та хребетних тварин; розвивати уяву, пам'ять, пізнавальний інтерес; виховувати бажання здобувати зоологічні знання, виховувати культуру спілкування
Обладнання і матеріали: таблиці «Органи чуття тварин», відеофрагменти з демонстрацією органів чуття тварин (око бджоли, пошук за запахом вовком здобичі, очі птаха тощо).
Тип уроку: засвоєння нових знань

Хід уроку
А нюх, як у собаки, а зір, як у орла...
З дитячого мультфільму
І. Організаційний момент
Розминка «Епіграф»: пригадайте мультфільм «Бременські музики» та веселу пісеньку слідчого, який шукав принцесу. Як ви гадаєте, чому він порівнює свої органи чуття з органами чуття тварин?
II. Перевірка домашнього завдання
1. Вправа «Утвори пару»:
1 окунь звичайний   2 рак річковий          3 лисиця звичайна   4 голуб сизий           
А щитки Б луска В хітиновий панцир Г шерсть Д пір'я
2. Взаємоопитування учнів «Бумеранг» за темою «Покриви тварин».
ІIІ. Актуалізація й корекція опорних знань, умінь й навичок
Повідомлення учнів про нервову систему тварин.
ІV. Мотивація учіння
Прийом «Здивуй! Зацікав!».
Найкращий зір серед усіх тварин мають хижі птахи. Наприклад, орел може побачити мишу на відстані 3 км.
З безхребетних тварин найскладніша поведінка характерна для комах. Це пов'язано з добрим розвитком головного ганглія, що виконує роль «головного мозку».
У Китаї живуть мавпи-носачі, довжина носа яких сягає 10-12 см. Вони ніколи не б'ються й усі суперечки вирішують так: два самці сідають один перед одним і починають кричати. Хто кого перекричить - той і переможець. Яка роль при цьому належить носу? Як ви гадаєте, який самець переможе, з довшим чи коротшим носом? (З довшим, оскільки він слугує резонатором.)
V. Повідомлення теми і мети уроку
VІ. Формування нових знань, умінь й навичок
Тваринам, як і іншим живим істотам, притаманна універсальна властивість - подразливість: здатність сприймати подразники та реагувати на них. Реакцію організму за участі нервової системи у відповідь на подразнення називають рефлексом.
Завдання:
1. Спостереження за натуральними об’єктами (тваринами живого куточка, їхньою реакцією на подразнення, звуки, картинки, їжу тощо).
2. Відеоспостереження за органами чуття тварин, обговорення відеофрагментів.
3. Колективна робота «Характеристика органів чуття», складання схем за планом: сприйняття зорових, слухових, нюхових, смакових, дотикових подразнень тощо, особливості органів чуття у зв’язку зі способом існування (безхребетні та хребетні: риби, амфібії, рептилії, птахи, ссавці).
Примітивні тварини Органи чуття не розвинені, а їх функцію виконують окремі клітини або групи клітин, чутливі до тих або інших подразників.
Паразитичні черви (котячий сисун, людська аскарида) Органи чуття не розвинені, а чутливі клітини містяться у поверхневому шарі й рівномірно розподілені по всьому тілу.
Комахи  Органи зору - очі (бувають двох типів — фасеткові і прості). Органи дотику – чутливі волосини на покривах. Органи смаку – щупики (вирости на щелепах), органи нюху – вусики. Орган слуху – мембрана на черевці (у коників на ногах). У літаючих комах в основі вусиків е спеціальні органи для контролю за швидкістю й напрямком польоту
Основні органи чуття хордових тварин: слуху, зору, нюху, смаку, рівноваги, різноманітні рецептори у шкірі. Особливий орган чуття - бічна лінія - є у більшості риб, личинок амфібій. Вона дає змогу тваринам добре орієнтуватись у водному середовищі. У риб є лише внутрішнє вухо, у земноводних, плазунів і птахів - внутрішнє та середнє, у ссавців - є ще й зовнішнє, представлене вушною раковиною та зовнішнім слуховим проходом.
У багатьох тварин (за винятком кишковопорожнинних) нервова система поділяється на центральну (у хребетних тварин - це головний і спинний мозок) та периферичну (нерви, які відходять від центральної нервової системи).
Залежно від особливостей будови виділяють такі типи нервової системи: дифузну (кишковопорожнинні), вузлову (кільчасті черви, членистоногі, молюски) та трубчасту (хордові).
Складність будови нервової системи пов’язана зі способом життя тварин: у тварин, які ведуть активний спосіб життя, нервова система складніша, ніж у тих, які ведуть прикріплений, малорухливий чи паразитичний спосіб життя.
VІІ. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок
1.      Що таке подразливість?
Подразливість — це здатність живих організмів реагувати на різні впливи відповідними змінами на рівні клітин, тканин або всього організму (на присутність поживних речовин тварини відповідають процесами, що забезпечують засвоєння даної речовини; у відповідь на негативні впливи, що можуть нашкодити організму проявляється захисна реакція організму).
2. Які особливості будови тіла тварин, що відповідають за функцію подразливості, відрізняють їх від інших живих істот?
Органи чуття (зору, слуху, нюху, смаку, дотику, рівноваги) за допомогою чутливих нервових клітин (рецепторів) сприймають відповідні сигнали і завдяки допоміжним структурам передають їх у головний мозок нервової системи.
3. Які органи чуття тварин ви знаєте?
Органи чуття: зір (реагує на світло), слух (реагує на звук), нюх (реагує на запах речовин, хімічне чуття), смак (реагує на поживні речовини, хімічне чуття), дотик (реагує на фізичний вплив), рівноваги (дозволяє зберігати положення). Органи чуття з віддаленим сприйняттям (зір, слух, нюх), органи чуття з контактним сприйняттям (смак, дотик, рівноваги). 
4. Які органи чуття найкраще розвинені у павукоподібних?
Органи зору – прості очі, органи дотику - на тілі й кінцівках численні дотикові волоски.
5. Які структури використовуються ссавцями в якості органів дотику?
Органи дотику – вібриси. На дотик реагують рецептори шкіри.
6. Які особливості будови органів чуття у крота та дельфіна відрізняють їх від інших ссавців і пов'язані з умовами середовища, у яких вони мешкають?
У дельфінів добре розвинутий зір, слух (ловлять ультразвук), рівновага, дотик.
У крота недорозвинутий зір, слух.
Логікон «Нервові системи тварин»
Гідра  
Хрущ 
3         
Короп звичайний
Ящірка прудка
6         
Собака свійський
1         
Ланцюг з нервових вузлів
Розкидано-вузлового типу   
Трубчастого типу, поділена на ЦНС, ПНС
5         
7         
8
2. Робота з термінами: нейрон, центральна та периферична нервова система, дифузна, вузлова, трубчаста нервова система.
VІІІ. Повідомлення домашнього завдання
1.    Вивчити конспект
2.    Підготувати повідомлення про нервову систему.
ІХ. Підсумок уроку
Підбиття підсумків з використанням вправи «Снігова грудка»: слово, речення, запитання. Наприклад:
1.      Мозок.
2.      Мозок - відділ центральної нервової системи.
3.      Чи правда, що у всіх тварин є мозок?

Що вам сподобалося на уроці? Як виникли запитання? Оцінювання роботи учнів.

Немає коментарів:

Дописати коментар