неділя, 18 грудня 2016 р.

Дата:
Природознавство Клас: 5 Тема:   Урок: 29
Тема: Людина і Всесвіт. Астрономія – наука, що вивчає Всесвіт. Методи та засоби астрономічних досліджень
Мета: ознайомити учнів із новою природничою наукою та її значенням у вивченні Всесвіту; розвивати мислення, пам’ять, вміння проводити дослідження; виховувати інтерес до природничих наук
Тип уроку: комбінований
Хід уроку
I. Організаційний момент
ІІ. Перевірка д/з
Що вивчає наука астрономія?
ІІІ. Актуалізація опорних знань
Бесіда
1. Досягнення науковців у космосі.
2. Назвіть основні етапи дослідження Всесвіту.
3. Коли відбувся перший політ у космос?
4. Які науки вивчають природу?
ІV. Мотивація навчальної діяльності
Небесні тіла завжди притягували погляд людини своєю привабливою невідомістю, захоплювали все вище і вище … Якщо Ви не байдужі до таємничої краси нічного зоряного неба, то вам можна вирушити в космічну подорож.
V. Повідомлення теми і мети уроку
VІ. Формування нових знань, умінь і навичок
1. Астрономія (грец. «астрон»— зірка і «номос»— закон) — наука про Всесвіт, що вивчає рух, будову, походження та розвиток небесних тіл і їх систем.
Астрономія є однією з найстародавніших наук, яка виникла на основі практичних потреб людини (мисливства, землеробства, скотарства). Наприклад, єгиптяни 4 тис.р.тому, за зовнішнім виглядом зоряного неба вміли визначати час розливу Нілу, а 2 тис. р. тому в Китаї визначали припливи і відпливи, сонячні і місячні затемнення. А землероби помітили, що краще сіяти: рослини, плоди яких знаходяться над землею в молодий місяць 1-ша чверть, а всі кореневі (наприклад редис, буряк), коли місяць старіє – остання чверть.
Стародавні греки, відомі своєю допитливістю і особливим відчуттям прекрасного, у числі дев'ятьох муз пошановували і покровительку астрономії - Уранію.
2.Розділи астрономії
Астрономію поділяють на сферичну астрономію, практичну астрономію, астрофізику, небесну механіку, зоряну астрономію, позагалактичну астрономію і ряд інших розділів.
3. Методи та засоби астрономічних досліджень
Основа астрономії — спостереження — цілеспрямована реєстрація інформації про предмети і явища, що надходить до мозку людини.
Астрономічні спостереження — основа знань сучасного людства про небесні тіла. Методи: позаатмосферні, з поверхні Землі, з аеростатів.
Впродовж усієї історії розвитку астрономії учені удосконалювали засоби і методи вивчення Всесвіту. Сьогодні методи астрономічних досліджень украй різноманітні. Одні з них застосовуються для визначення положення космічних тіл на небесній сфері, інші - вивчення їхніх рухів у просторі, треті - з метою дослідженнях фізичних характеристик космічних тіл і т.п. Різними методами і, відповідно, різними інструментами ведуться спостереження Сонця, туманностей, планет, метеорів, штучних супутників Землі.
4. Відомі астрономи
Клавдій Птолемей (87—165) — давньогрецький вчений,
Тіхо Браге (1546—1601) — данський астроном,
Микола Коперник (1473—1543) — польский астроном.
Що ви про них знаєте?
5. Значення астрономії
Для життя людства важливо досліджувати вплив Сонця і його активності на процеси, що відбуваються на Землі. І цим теж займається астрономія. Інша важлива проблема - астероїдна небезпека, можливість сутички Землі з астероїдами і кометами. Напевно, варто згадати ще одну проблему, що хвилює багатьох. За яких умов на планетах можливе зародження життя, як часто це відбувається і як космічні умови впливають на розвиток живих організмів?
Перспективи розвитку астрономії пов'язані з будівництвом нових обсерваторій, частина з яких розташується на Землі, інші - у космосі. Тільки в космосі можна забезпечити всехвильові спостереження і виключити перешкоди земної атмосфери.
VII. Закріплення і узагальнення знань
1. Що вивчає астрономія?
2. Назвіть імена видатних астрономів.
3. Що важливо досліджувати в економіці?
VIII. Домашнє завдання
1.      Повторити терміни
2.      Повторити тему
VІІI. Підсумки уроку
Обговорення результатів уроку
Оцінювання роботи учнів.


Немає коментарів:

Дописати коментар