неділя, 18 грудня 2016 р.

Тема: Скупчення галактик. Всесвіт та його складові
Мета: ознайомити учнів з будовою Всесвіту, сформувати уяву про наукову картину світу, дати уявлення про місцезнаходження Сонячної системи у просторах Космосу; розвивати мислення та вміння висловлювати власну думку; виховувати інтерес до природничих наук
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
1. З чого складаються галактики?
2. У чому полягає відмінність між планетами та зорями?
3. Розкажіть про свій знак зодіаку.
Гра «Вірю не вірю»
1. Все, що знаходиться навколо нашої планети і наша планета - Всесвіт.
2. Тіла Всесвіту – це небесні тіла.
3. Простір між небесними тілами заповнений рідиною та космічним пилом.
4. Холодними небесними тілами є зірки.
5. Колір зірки обумовлюється її температурою.
6. Найгарячіші зірки – жовтого кольору.
7. Планети – це холодні небесні тіла, які рухаються навколо зірок.
8. Наша планета розташована найближче до Сонця.
9. Величезні скупчення зірок називають сузір’ями.
10. Наша планета розташована в галактиці Чумацький шлях.
ІІІ. Вивчення нового матеріалу
1. У кожної людини свої зорі.
Одним, хто подорожує, - вони вказують шлях.
Для інших - це просто маленькі вогники.
Для вчених вони як задача, яку треба вирішити.
Антуан де Сент- Екзюпері

Погляньмо на карту зоряного неба. Що ми тут бачимо? Отже, це складові всесвіту. Всесвіт – увесь існуючий світ, нескінчений у часі і просторі, різноманітний у формах прояву життя, що складається з великої кількості галактик.
Вивченням Всесвіту займалися з давніх часів. Існувало безліч точок зору з приводу будови Всесвіту. Його уявляли плоскою рівниною або чотирикутним шатром із зірками-лампами. Тривалий час існували теорії про нерухомість Космосу, а пізніше філософи вважали, що Сонце та інші планети обертаються навколо нерухомої Землі.
Наука, що вивчає будову та розвиток небесних тіл, їх систему та Всесвіт в цілому називається астрономією. Дивлячись на зоряне небо наші пращури намагалися дати відповіді на багато запитань. Яким же уявляли українці Всесвіт ?
Існувало давнє уявлення українців про поділ Всесвіту на три частини: небо, землю, підземний світ. Небо уявлялося як дах землі, збудований ”з якоїсь білої маси”,- це повітряний простір. Вважалося також, що справжнє небо вогняне, воно розкривається на свято Воскресіння під час грози. У ряді місцевостей вважалося, що на небі міститься рай, куди Богом допускаються лише святі люди (душі). Як же інші народи уявляли Всесвіт?
2.Повідомлення учнів про уявлення інших народів про Всесвіт (випереджальне завдання)
* У Давній Греції понад 2500 років тому великий математик Піфагор припустив, що Земля має форму кулі. Греки в VI ст.. до н.е. називали видимий світ нічного неба Космосом, що означає порядок, світ. Це слово перекладається, як Всесвіт. У середині ХХ століття була висунута ідея „великого вибуху”. Згідно з нею, 10-20 млрд. років тому не існувало ні Галактик, ні інших космічних утворень. Уся космічна речовина перебувала у надмірно згущеному стані, маючи малий об’єм, але велетенський тиск і вкрай високу температуру внаслідок чого і стався первинний вибух. Утворилися усі найпоширеніші елементи, а пізніше космічні тіла. Продовження розширення Всесвіту є наслідком цього первинного вибуху.
* Давні українці вважали , що Чумацький шлях – це дорога у вирій (місце, де панує вічне літо, де відпочиває Сонце) в теплий край. Пізніше, Чумацький шлях трактувався як дорога в Єрусалим. А за іншою легендою, Фаетон, син бога Сонця, якось невдало проїхав сонячною колісницею по небу, в результаті якої утворився Чумацький шлях. У вирій, вважали наші пращури, відправлялися душі померлих.
* Наша Сонячна система розташована на краю Галактики. Частину Чумацького шляху ми можемо побачити ніби збоку на зоряному небі. Наша галактика має вигляд спіралі, якщо дивиться зверху. Якби нам вдалося побудувати космічний корабель, який би рухався зі швидкістю світла до центра нашої Галактики, ми б пролетіли б 32,6 тис років. Не в кілометрах а у світлових роках вимірюється відстань у безмежному просторі Космосу. Один світловий рік, це шлях, який проходить світло за 1 рік при швидкості 300 тис км/с (9,46 трильйона кілометрів).
3. Закінчіть речення
1. Безмежний простір з небесними тілами, газом і пилом називають …(Всесвітом).
2. Холодні небесні тіла, що обертаються навколо зірок і не випромінюють власного світла…(планети).
3. Розжарені небесні тіла, що випромінюють світло… (зорі).
4. Невелике скупчення зірок …(сузір’я).
6. Величезне скупчення зірок… (Галактика).
7. Наука, яка вивчає Всесвіт …(астрономія)
8. Неозброєним оком можна побачити … зірок.
9. Наведіть приклади сузір’їв… .
4. Фізкультхвилинка
5. Усі небесні тіла в космічному просторі взаємодіють між собою. Цю взаємодію називають всесвітнім тяжінням.

V. Домашнє завдання
1.Вивчити відповідний параграф підручника.

2. Підготуйте розповідь про космонавтів.

Немає коментарів:

Дописати коментар