неділя, 18 грудня 2016 р.

Природознавство Клас:5   Тема: 2 Урок: 28 Дата:
Тема: Зоряні системи – галактики. Відмінності між галактиками
Мета: формувати уявлення про нашу Галактику, вивчити відмінності між галактиками, характерні розміри та положення Сонця в Галактиці, поглибити знання учнів про будову та еволюцію Всесвіту; розвивати мислення, пам’ять, вміння користуватися додатковою літературою; виховувати інтерес до навколишньої природи
Тип уроку: засвоєння нових знань
Хід уроку
І. Організаційний момент
Привітання. Перевірка присутності учнів на уроці.
ІІ. Актуалізація опорних знань
Перевірка домашнього завдання.
Бесіда
1. Які небесні тіла входять до складу Сонячної системи?
2. Назви планети Сонячної системи.
3. Чим відрізняються планети?
4. На якій відстані від Сонця знаходиться Земля?
5. Які небесні тіла називають планетами?
6. Скільки планет утворює Сонячну систему?
7. Назвіть планети земної групи? Чому вони мають таку назву?
8. Назвіть відомі вам планети – гіганти? Чому їх так називають?
9. До якої групи належить Плутон? Чому?
10. Що таке зорі?
11. Чим зорі відрізняються від планет?
12. Що таке Сонце?
13. Чи може людина потрапити на поверхню зорі? Чому?
14. Чи світяться зорі вдень? Тоді чому їх не видно?
15. Що таке сузір’я? Скільки їх?(88).
ІІІ. Мотивація учіння
ІV. Повідомлення теми, мети та завдань уроку
Ми продовжуємо знайомлення із Сонячною системою та зоряним світом. Сьогодні ми познайомимося з таким поняттям як Галактика.
V. Формування нових знань, умінь та навичок учнів
1. Галактика, в перекладі з грецької мови - молоко. Назва нашої Галактики - Молочний Шлях, українська народна назва - Чумацький Шлях.
Галактика - це велика зоряна система що складається із зір, зоряних скупчень, пилових і газових туманностей, розсіяного газу і пилу. Різниця між галактиками різних типів пояснюється як різними умовами формування, так і еволюційними змінами, що відбулися за мільярди років їхнього життя.
Простір між галактиками - прозорий, що дозволяє спостерігати дуже далекі об'єкти. Неозброєному оку доступно всього три галактики – Молочний Шлях, Туманність Андромеди в північній півкулі, Великі і Малі Магелланові Хмари - у південній.
До нашої Галактики входять Сонце і сонячна система (планети). Вік Галактик понад 10 млрд. років. Залежно від розмірів у Галактиках міститься до 100 млрд. зір. На більших віддалях (до 12 млрд. світлових років) спостерігаються зореподібні радіоджерела - квазари. Потужністю випромінювання вони перевершують найбільші за розміром Галактики. За хімічним складом квазари дуже близькі до газових туманностей. В них значний надлишок ультрафіолетового та інфрачервоного випромінювання порівняно зі звичайними зорями.
Галактичні туманності - це газові, пилові або газопилові хмари, що входять до складу Галактик. За формою розрізняють дифузні, планетарні, залишки вибуху наднових зір та інші.
2. Відмінності між галактиками
Одним із найбільш важливих і складних в астрономії є вивчення будови й еволюції галактик. Починаючи з XVII століття, коли Галілей побачив у телескоп Молочний Шлях, найважливішою метою астрономів стало його вивчення. Лише в XIX ст. вдалося зрозуміти, що Молочний Шлях — єдина система, що містить у собі усі видимі зорі. На рівних правах з усіма входить до цієї системи наше Сонце, Земля й планети, причому розташовуються вони на її окраїні.
На початку XX ст. Хаббл класифікував структуру галактик, у результаті чого тепер розрізняють три класи галактик.
1. Еліптичні галактики (Є) — мають еліпсоїдну форму. Тут можна навести як приклад кільцеву туманність у сузір'ї Ліри, що знаходиться від нас на відстані 2100 світлових років.
2. Спіральні галактики — дві порівняно яскраві, розташовані по спіралі, гілки, що виходять або з яскравого ядра, або з кінців світлої перемички, яка перетинає ядро. Як приклад можна розглянути спіральну галактику у сузір'ї Гончих Псів, відстань до якої сягає близько 8 млн. світлових років.
3. Іррегулярні (неправильні) галактики — мають неправильні форми. Яскравим прикладом є Велика Магелланова хмара, що знаходиться від нас на відстані 165 тис. світлових років і є найближчою до нас галактикою. Поруч із нею розташована менша галактика — Мала Магелланова хмара. Обидві ці галактики є супутниками нашої галактики.
VI. Узагальнення знань, умінь і навичок учнів
1. Галактика – це велика зоряна система що складається із зір, зоряних скупчень, пилових і газових туманностей, розсіяного газу і пилу.
2. Типи галактик: еліптичні, спіральні, неправильні.
3. Найвищу температуру мають (зорі).
4. Завжди рухаються навколо зорі планет (навпаки).
5. Найближчою до Землі зорею є Сонце.
6. Власне світло випромінюють зорі
7. Найменша за розмірами планета – Марс.
8. Планета, яка має кільця – Сатурн.
9. Планета, на якій є вода – Земля.
10. Планета, яка обертається в інший бік від інших планет – Венера.
11. найбільша планета – Юпітер.
12. Найвіддаленіша планета – Нептун.
VІІ.Повідомлення домашнього завдання
1.                Вивчити конспект
2.                Опрацювати  §21-23
3.                Підготуйте розповідь про космонавтів.
VІІІ. Підсумки уроку

Що вам сподобалося на уроці? Які виникли запитання?

Немає коментарів:

Дописати коментар