вівторок, 8 грудня 2015 р.

Дата:
Біологія   Клас: 7  Тема 2    Урок: 23

Тема: Рептилії. Роль у природі та значення в житті людини
Мета: формувати знання про pептилії, ознайомити учнів з особливостями будови, способу життя, різноманітністю pептилій; розвивати увагу, пам’ять, спостережливість, логічне мислення, виховувати бажання здобувати зоологічні знання
Тип уроку: засвоєння нових знань
Обладнання: таблиця «Плазуни», презентація «Рептилії»

Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Перевірка д\з
Біологічний диктант
  1. Тіло плазунів складається з …голови, тулуба, хвоста, кінцівок
  2. Кінцівки розташовані…по боках тулуба.
  3. Шкіра …суха, практично без залоз, вкрита роговими лусками, щитками або пластинками
  4. Череп майже повністю… кістковий.
  5. З появою справжньої грудної клітки з'являються … міжреберні м'язи
  6. Дихальна система представлена… легенями
  7. В крокодилів, на відміну від інших плазунів, серце … чотирикамерне
  8. Зуби слугують для … захоплення та утримання їжі.
  9. Слина міститьтравні ферменти
  10. Грудними хребцями, ребрами та грудною кісткою утворена… грудна клітка.
  11. Видільна система плазунів… - нирки та сечовий міхур.
  12. У плазунів півкулі головного мозку вкриті … сірою речовиною
ІІІ. Актуалізація й корекція опорних знань, умінь й навичок
¯                 Яких ви знаєте представників класу Плазуни?
¯                 Чим вони відрізняються?
¯                 Що у них спільного?
ІV. Мотивація учіння
У ящірок спостерігають явище самокаліцтва, або аутотомії. Якщо схопити її за хвіст, то внаслідок сильного скорочення м'язів один із хвостових хребців переламується й кінець хвоста відпадає. Цей рефлекс має захисне значення, бо надає змогу тварині втекти від хижака, який вхопив її за хвіст. Згодом втрачена частина хвоста відновлюється.
У деяких плазунів добре виражена турбота про нащадків. Так, самки деяких крокодилів і сірого варана охороняють кладку яєць від хижаків до моменту виходу з них молодих тварин.
V. Повідомлення теми і мети уроку
VІ. Формування нових знань, умінь й навичок
Сезонні явища в житті плазунів. У житті плазунів, як і в житті земноводних, можна відзначити такі сезонні періоди: зимівля, розмноження та літня активність. Для зимівлі плазуни можуть використовувати різні місця. Упродовж усієї зими вони, звісно, не живляться, а процеси обміну речовин у них значно вповільнюються. Навесні плазуни починають розмножуватися - відкладають яйця в  ямки під камінням, пеньками тощо, які добре прогріваються сонцем, бо тепло необхідне для розвитку зародків. Розвиток прямий: із яєць наприкінці літа з'являються молоді особини. У степах і пустелях надзвичайно висока температура спонукає тварин впадати в неактивний стан улітку.
Черепахи мають кістковий панцир, в якому міститься їхнє тіло.  З частинами панцира зростаються певні кістки скелета (грудина, ребра, грудні, поперекові, крижові хребці тощо). Зубів у черепах немає. Відомо 225 видів черепах, які живуть на суходолі, у прісних водоймах і морях. Переважна більшість видів рослиноїдні, але є і хижаки, які живляться рибою, земноводними або безхребетними тваринами. Найбільші за розмірами та масою - це зелена, або супова (завдовжки до 1 м, маса - до 450 кг), та слонова черепахи (завдовжки до 2 м, маса - до 400 кг). Слонова черепаха поширена на Галапагоських островах, а зелена - у тропічних і субтропічних морях. В Україні відомий лише один вид - болотяна.
     У зв’язку з напівводним способом життя крокодили мають плавальні перетинки між пальцями задніх ніг та особливу будову легенів, що дає змогу тваринам тривалий час перебувати під водою. А очі та ніздрі виступають над поверхнею голови, дають їм можливість дихати повітрям і спостерігати довкола, перебуваючи у воді. Під час пірнання ніздрі та слухові отвори викриваються клапанами. Найбільшим серед крокодилів є Нільський (завдовжки до 8 м), який живе у водоймах тропічної Африки. Гребінчастий крокодил (завдовжки до 6 м) поширений у Південно-Східній Азії, береговій смузі Австралії, на островах Океанії, Нової Гвінеї. Відомі також гавіал (тіло завдовжки до 6,6 м), який живе на півдні Індії та в Бірмі, китайський та міссісіпський алігатор, американські каймани. Майже всі види занесено до Міжнародної Червоної Книги.
Представники ряду Лускаті (близько 6 тис. видів) поширені майже скрізь на суходолі, деякі - у морях чи прісних водоймах (морські змії, водяний вуж тощо). До них належать ящірки, змії та хамелеони. Їх об'єднує наявність рогових лусок і щитків на поверхні тіла
    В Україні живуть два види отруйних змій - звичайна та степова гадюки та  8 видів неотруйних змій: водяний і звичайний вужі, мідянка, візерунчастий, чотирисмугий, леопардовий, лісовий і жовточеревий полози. Життя вужів пов'язане з водоймами, а полози та мідянка живуть виключно на суходолі. Хоча ці змії й неотруйні, їхній укус може бути болючим для людини.
VІІ. Узагальнення і  систематизація знань, умінь і навичок
Цифровий диктант
Ряд Черепахи         Ряд Крокодили                    Ряд Лускаті  
1.        Мають кістковий панцир.
2.        Належать алігатори.
3.        Безногі ящірки.
4.        Мають отруйні зуби.
5.        Хамелеони.
6.        Веретільниці
7.        В Україні мешкає лише один вид.
8.        Каймани
9.        При полюванні жертву затягують під воду.
10.    Гавіали.
11.    Варани.
12.    Гекони.
Відповідь: Черепахи (1,7), Крокодили (2,8,9,10), Лускаті (3,4,5,6,11,12). 
VІІІ. Повідомлення домашнього завдання
Підготувати повідомлення про одного з плазунів, що трапляються на території України.
ІХ. Підсумок уроку
Що вам сподобалося на уроці? Які виникли запитання? Оцінювання роботи учнів.

Отруйні залози – досить часте явище у змій. Для людини отруйними слід вважати близько 450 видів. Видозмінена слинна залоза, що виділяє отруту, з'являється у ряду видів, що не мають отруйних зубів, наприклад в удавчиків та вужів. Отрута останніх дуже слабка, але на холоднокровних тварин діє подібно до отрути кобри. Для справжніх отруйних змій характерна поява спеціалізованих зубів. Отруйні зуби за своїм розташуванням можуть бути двох типів: задньоборознисті (Opistoglypha) та передньоборознисті (Proteroglypha). У змій із зубами першого типу, наприклад у стріли-змії або ящірічної змій, отруйні зуби сидять на задньому кінці верхньощелепної кістки і мають борозенку для стікання краплі отрути. Ця отрута діє на холоднокровних. У змій із зубами другого типу, наприклад у гадюк, кобри, щитомордника, отруйні зуби сидять на передньому кінці верхньощелепної кістки, сильно збільшені і частіше мають внутрішній канал. Отрута цих змій діє і на теплокровних тварин. На різних тварин отрута діє по-різному. Так, одна і та ж кількість отрути кобри може убити 10 змій, 25 собак, 60 коней і 300 тисяч голубів.

Немає коментарів:

Дописати коментар