понеділок, 18 квітня 2016 р.

Урок 43.
Тема: Взаємодія води з оксидами. Поняття про гідрати оксидів: кислоти й основи
Мета: поглибити знання про оксиди, формувати поняття про кислотні, основні та несолетворні оксиди, визначити ознаки для класифікації оксидів; формувати вміння визначати можливість протікання реакцій взаємодії оксидів з водою та записувати їх рівняння; розглянути хімічні властивості води на прикладі її взаємодії з оксидами; розвивати вміння логічно мислити, висловлювати гіпотези, спостерігати та робити висновки; виховувати бажання здобувати знання

Хід уроку
I. Організаційний момент.    
Привітання, створення позитивного психологічного клімату,
ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.
·                    Дайте визначення поняттю «оксиди».
·                    Які елементи входять до складу оксидів?
·                    Де в природі трапляються оксиди?
·                    Що таке розчинник?
·                    Чи всі речовини добре розчиняються у воді?
ІII. Мотивація.
Мозковий штурм.
-Уявімо, що ви, присутні тут є жителями країни Хімляндії.
-Як Ви гадаєте, від якого слова походить назва Вашої країни?-Як поділяються речовини? -Які речовини називаються простими?-Як поділяються прості речовини? -Які речовини називаються складними?
Ми з Вами працюємо в дослідницькій лабораторії. І Ви – вчені з досвідом.Пам’ятайте про це.
Сьогодні вранці на подвір'ї королівського палацу з'явилась діжка з невідомою рідиною, на якій був надпис: Hydro. Зразок цієї речовини доставлено до нашої лабораторії. Перед Вами стоїть завдання – дослідити її.
-Як Ви гадаєте, з якою метою?…-Шановні вчені, в кого вже є якісь думки щодо даної речовини? Може хтось знає її назву українською мовою?…-Може комусь відома формула? -Це проста чи складна речовина?…-Зразки води знаходяться на ваших столах, опишіть цю речовину.…-Підсумуємо.
-Які властивості води Ви назвали? -А чи достатньо нашої обізнаності для повного висновку про речовину? -Про які властивості ще не згадували?…
III. Вивчення нового матеріалу.
1. Вода – добрий розчинник.Вода – найпоширеніший розчинник серед існуючих у природі. Можна впевнено стверджувати, що вода є універсальним розчинником. Це не означає, що вона може розчиняти всі речовини, але вона розчиняє найбільшу кількість речовин.
2. Класифікація оксидів.
Як вам відомо, класифікація оксидів заснована не тільки на їх складі, але й на їх властивостях. За хімічними властивостями оксиди поділяють на солетворні та несолетворні, або байдужі. Несолетворних оксидів дуже мало, це - CO, SiO, NO, N20. Вони не утворюють солей.
Оксиди за складом класифікують на оксиди металів і оксиди неметалів. Дізнаємося, як вони ставляться до води.Демонстрація. Пам’ятайте правила техніки безпеки.
1.СаО + вода
Дану взаємодію Ви можете спостерігати коли гаситься вапно. Формула негашеного вапна СaO. Якщо у посудину з СaO долити води, то спостерігаеться хімічна реакція, яка супроводжується виділенням великої кількості тепла, від чого частина води перетворюється на пару, а грудочки СaO розсипаються.
 -Чи утворилась нова речовина?Це можна перевірити. Існують речовини за допомогою яких можна дізнатись чи утворилась нова речовина чи ні. Капнемо цієї речовини.…-Що Ви помітили?…-У нас утворилася нова речовина-Кальцій гідроксид (скорочено від гідрати оксидів).
Гідроксиди- це речовини,що складаються з металічних елементів і однієї або декількох гідроксильних груп ОН.Реакція,що відбулася- сполучення H2О+СаО =Ca(OH)2
2.  H2О+P2O5=
-Чи пройшла хімічна реакція ?
-Які ознаки хімічної реакції Ви спостерігали?
Запишемо рівняння реакції
H2P2Oскоротимо  на 2 і отримаємо: H2О+P2O5 = 2HPO3
-Давайте перевіримо чи утворилась нова речовина.
Для цього капнемо деяку речовину спочатку в воду, а потім у речовину після реакції.
-Як змінилося забарвлення?
-У нас утворилася нова речовина- кислота .
 Реакція,що відбулася- сполучення.
Речовини, з допомогою яких можна визначити інші речовини називають індикаторами.
Виконання лабораторних дослідів
3. Взаємодія води з кислотними оксидами.
При розчиненні фосфор (V) оксиду у воді утворюється нова речовина - фосфатна, або ортофосфатна, кислота. Якщо вода холодна, то утворюється метафосфатна кислота. Запишемо рівняння реакцій, щоб підтвердити наші дослідження:
Р205 + Н20 = 2НР03 холодна        Метафосфатна кислота
Р205 + ЗН20 = 2Н3Р04 гаряча     Ортофосфатна кислота
Під час взаємодії з водою багатьох оксидів неметалів також утворюються кислоти:
CO2 + H2O = H2CO3 Карбонатна кислота
SO3 + Н2O = H2SO4 Сульфатна кислота
Виникає запитання, чи всі оксиди неметалів розчиняються у воді, утворюючи кислоти? Ні, не всі. Наприклад, силіцій (IV) оксид Si02 (річковий пісок) у воді не розчиняється й кислоти у такий спосіб не утворює. Але це не означає, що силікатна кислота H2Si03 не існує. Вона може бути добута непрямим шляхом.
Висновок. Кислотні оксиди в результаті взаємодії з водою утворюють кислоти.
3. Взаємодія води з основними оксидами.
Так само, як кальцій оксид, сполучаються з водою й оксиди інших активних металів, наприклад оксиди Натрію, Літію, Барію:
Na20 + Н20 = 2NaOH  Натрій гідроксид
Li20 + Н20 = 2LiOH     Літій гідроксид
ВаО + Н20 = Ва(ОН)2 Барій гідроксид
Не всі оксиди металів безпосередньо реагують з водою. Більшість із них, наприклад CuO, Fe2O3, Аl2O3, з водою не взаємодіє. То, може, відповідні цим оксидам гідроксиди (основи) не існують? Існують, але їх добувають непрямим шляхом.
У реакцію з водою вступають лише ті оксиди, яким відповідають луги, тому висновки про можливість взаємодії можна зробити, користуючись таблицею розчинності.
Na2О + Н20 = 2NaOH  (або Na20 . Н20);
ВаО + Н20 = Ва(ОН)2 (або  ВаО . Н20).
CuО + Н20 = не взаємодіють, бо Cu(ОН)2 не розчиняється у воді.
V. Узагальнення.
1) Серед наведених формул вкажіть розчинні оксиди:
MgO, BaO, Na2O, CuO, CO2, SO3, K2O, N2O5, SiO2, CO, Li2O, MnO2.
2) Допишіть рівняння реакцій:
K2O + Н20 = …. SO2 + Н2O = ….  MgO + Н2O = ….
3) Виправте помилки в схемах реакцій:
9N2O5 + 2Н2O = 3НNO3    SiO + Н2O = Н2SiO2    FeO + Н2O = Fe(ОН)2   3Li2O + 2Н2O = 3LiОН
V. Домашнє завдання: опрацювати відповідний параграф підручника; виконати завдання:
а) напиши реакції, що відповідають вказаному перетворенню: C___CO2 ___ H2CO3
б) зазначити нерозчинні оксиди: барій оксид, силіцій (ІV) оксид, калій оксид, алюміній оксид, цинк оксид, натрій оксид, купрум (ІІ) оксид.
В) Скласти вірш або казку про воду, де будуть вказані властивості води (фізичні і хімічні).
VІ. Підсумки уроку.

-Сьогодні на уроці ми дослідним шляхом перевірили хімічні властивості води і виявили, що вода вступає в реакцію … Діти перелічують… -То чи досягли ми поставленої мети?Спасибі всім вченим за Ваше сумлінне відношення до поставленої задачі, декого можна преміювати 

Немає коментарів:

Дописати коментар