понеділок, 18 квітня 2016 р.

Дата:
Біологія   Клас: 7  Тема: 3    Урок: 50
Тема: Поведінка тварин, методи її вивчення. Вроджена і набута поведінка. Лабораторне дослідження «Спостереження за поведінкою тварин»
Мета: формувати уявлення про поведінку тварин та методи її вивчення, формувати уявлення про вроджену та набуту поведінку тварин, навчити учнів її розрізняти, пояснити біологічне значення вродженої та набутої поведінки в житті тварини, розвивати вміння учнів проводити спостереження за поведінкою тварин та аналізувати її, розвивати уяву, критичне мислення, розвивати пізнавальний інтерес, виховувати культуру оформлення письмових робіт, виховувати любов до живих істот
Обладнання і матеріали: натуральні об’єкти для лабораторного дослідження, відеоматеріали, малюнки, фотографії
Тип уроку: засвоєння нових знань та формування практичних умінь
Маленьке мавпеня дуже міцно стискає кулачки,
чіпляючись за шерсть мами, щоб...
Хід уроку
І. Організація класу
Розминка «Епіграф». Завершіть думку науковця, закінчіть речення (щоб не впасти, коли мати стрибатиме по гілках. Це хапальний рефлекс.) Якою є ця поведінка? Набутою після народження, природженою чи набутою під час навчання мами?
ІІ. Актуалізація опорних знань
1. Гронування до поняття «поведінка» (врахувати загальнолюдські принципи поведінки та поведінку тварин).
2. Евристична бесіда «Що таке експеримент?» Наведіть приклади експериментів. Який експеримент можна провести в домашніх умовах? Умови, необхідні для проведення експерименту.
3. Прослухайте уривок з книжки Вінсона Брауна «Настільна книжка любителя природи» і вкажіть, які якості повинен мати дослідник, що вивчає поведінку тварин.               
Натураліст спочатку впізнає вид птаха за зовнішнім виглядом, потім за ! польотом, потім за звуком, який видає птах. Це дивовижна здатність натураліста впізнавати за найдрібнішими деталями, але вона потребує постійної практики. Уважний натураліст знайде матеріал для спостережень навіть  там, де наче немає зовсім ніяких ознак життя. Навіть узимку під корою ховаються лялечки метеликів, на снігу залишають сліди тварини, повільно рухається риба під льодовим шаром...
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Цікаве відео поведінки тварин.
ІV. Повідомлення теми і мети уроку
V. Формування нових знань, умінь і навичок
Етологія — наука про поведінку тварин.
Поведінка — це спрямовані назовні дії організму у відповідь на зовнішні або внутрішні стимули. Ці дії змінюють взаємини організму з навколишнім середовищем і сприяють, в остаточному підсумку, збереженню виду. Всі форми поведінки мають вирішальне значення для виживання. Вони пов’язані з рядом конкретних функцій, до яких належать локомоція (тобто пересування), живлення й дихання, терморегуляція, пошуки притулку, уникання хижаків, сон, підтримка чистоти тіла, виділення, дослідницька активність, гра, використання знарядь, біологічні ритми.
Способи пристосування тварини до різних аспектів навколишнього середовища переплітаються й взаємодіють, утворюючи єдине функціональне ціле. Наприклад, спосіб живлення певного організму впливає на характер пересування, на спосіб уникання ворогів і на особливості сну, але у свою чергу підлягає впливові кожного із цих видів поведінки. Поведінку тварин вивчає наука етологія.
Вправа «Поясни».
Два співробітники зоопарку поспішали додому. Один з них був дуже схвильований, попереджував іншого про раптове погіршення погоди і передбачав зливу. Проте жодних змін у погоді не відбувалось, був спекотний день, безхмарне небо, зовсім не віяв вітерець. Щоправда, парило, а від каміння тягнуло жаром. Усе принишкло, і тільки птахи зоопарку щосили хапали їжу з годівниць своїми дзьобами, намагаючись заковтнути її якомога більше. Дуже швидко почалася злива.
Яка доцільність такої поведінки птахів перед дощем? Це вроджена чи набута поведінка?
Поведінка тварин більш різноманітна та складна, оскільки вони можуть пересуватися і, отже, змінювати умови існування. Тому в них дуже добре розвинені органи руху, чуттів і нервова регуляція. Можна навести такі приклади поведінки тварин: полювання хижаків чи комахоїдних тварин, вигодовування пташенят дорослими птахами, шлюбні ігри, міграції, тобто подорожі, які здійснюють тварини суходолом, морем, повітрям тощо.
Усі форми поведінки тварин можна об’єднати у дві групи — природжені та набуті. Харчова поведінка й міграції належать до природженої форми поведінки. Прикладом набутої поведінки може слугувати навчання — процес набуття організмом власного досвіду. Так, дорослі птахи вчать пташенят знаходити їжу та уникати небезпеки.
Розподіліть на дві групи поведінку тварин (вроджену та набуту):
  1. Кошеня, яке піднесли до мисочки з молоком, починає рухати язиком, злизуючи молоко.
  2. Зозуленя, яке щойно вилупилось, викидає яйця з гнізда «пташки-мами».
  3. Собака «задоволено» крутить хвостом, коли бачить, як хазяїн відкриває пачку з кормом.
  4. Каченя біжить до качки і ховається під крило, коли та його «кличе».
  5. Сорока періодично краде на одному з балконів багатоповерхівки горіхи та сушені яблука.
  6. На рух дресирувальника в цирку ведмідь робить поворот, за що отримує цукор.
  7. Гусенята рухаються ланцюжком за «мамою»-качкою.
  8. Слоненя кидає на себе порох, повторюючи цю дію за старшими в табуні.
VІ. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь учнів
Виконання лабораторного дослідження.
Обладнання, матеріали та об’єкти дослідження: живі об’єкти дослідження (акваріумні рибки, ховрашки, морські свинки, папуги та ін.).
1. Обраний об’єкт дослідження помістіть на видному місці.
2. Створіть систему зручних значків для запису послідовності виділених елементів поведінки, наприклад: рух прямо - кружальце, чищення пір’я - трикутник тощо. Дайте волю своїй фантазії, але врахуйте, що значки повинні бути простими, зручними для швидкого запису.
3. Почніть спостереження, відвівши на нього певний час (наприклад, 5 чи 10 хвилин). Зафіксуйте початок спостереження, при цьому дотримуйтеся тиші в класі.
4. Порівняйте отримані результати та розпочніть складання етограми тварини, яку ви досліджували.
1) Поставте мету дослідження (наприклад: Як живиться папуга, морська свинка, ховрах? Як папуга повторює слова? Як спить морська свинка? Як рухається по лабіринту ховрах? тощо).
2) Ведіть записи щодо зміни поведінки тварини протягом відведеного часу та доцільності такої поведінки.
3) Спостереження занесіть до таблиці:
Час спостереження  
Поведінка тварини (що робить тварина)


Зробіть висновки про складність і доцільність поведінки досліджуваної тварини.
VІІ. Повідомлення домашнього завдання
1.      Вивчити конспект, опрацювати §
2.      Скласти план експерименту, який можна провести вдома зі своїм домашнім улюбленцем.
3.      Підготувати міні-проекти «Чому мігрують тварини?».
VІІІ. Підсумок уроку
Що вам сподобалося на уроці? Якi виникли запитання?

Підбиття підсумків з використанням вправи «Хто найкращий»: учні оцінюють роботу один одного.

Немає коментарів:

Дописати коментар