четвер, 1 грудня 2016 р.

Дата:
Природознавство Клас: 5 Тема:   Урок: 25

Тема: Відмінності між зорями. Міжзоряний простір
Мета: ознайомити учнів із поняттям космічний простір, міжзоряний простір, пояснити з чого складається міжзоряний простір; навчити учнів самостійно відшуковувати необхідну інформацію у додатковій літературі; формувати вміння та навики учнів аналізувати, робити висновки, навчити учнів застосовувати набуті знання з теми в повсякденному житті; виховувати в учнів почуття величі за світ в якому живе людство
Тип уроку: комбінований урок
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Перевірка д\з та актуалізація опорних знань

1. Скільки сузір’їв нараховують сучасні астрономи?
а) 64 сузір’я; б) 88 сузір’їв; в) 108 сузір’їв.
2. Які зузір’я відносять до сузір’їв Зодіаку?
а) 12 сузір’їв, що носять назви звірів і птахів;
б) 12 сузір’їв Зодіаку, розташованих уздовж видимого шляху Сонця небосхилом;
в) 12 перших сузір’їв, які були виділені на небосхилі і отримали назви тварин
ІV. Мотивація навчальної діяльності
Наша Галактика — це велетенський зоряний острів, до складу якого входить Сонце. Переважна більшість зір Галактики, а їх за сучасними оцінками налічується понад 200 млрд., сконцентрована в плоскому диску, що його ми бачимо на небі як світну смугу Чумацького Шляху.
V. Повідомлення теми і мети уроку
Що ж являють собою зорі? Про це дізнаємося на уроці.
VІ. Формування нових знань, умінь і навичок
Природа міжзоряного середовища привертала увагу астрономів і вчених протягом століть. Сам термін "Міжзоряний простір" вперше був використаний Ф. Беконом в 1626 р.. "О, Небеса між зірками, вони мають так багато спільного із зірками, обертаючись (навколо Землі) також як будь-яка інша зірка". Пізніше натурфілософ Роберт Бойль в 1674 р. заперечував: "Міжзоряна область небес, як вважають деякі сучасні епікурейці, повинна бути порожньою ".
МІЖЗОРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ — матеріальне середовище, що заповнює простір між зорями, які належать одній галактиці.
Поблизу меж галактик воно переходить у міжгалактичне середовище, поблизу зір — у міжпланетне середовище. Міжзоряне середовище складається з міжзоряних пилу та газу, космічного проміння, міжзоряного магнітного поля та квантів.
Простір у Сонячній системі називають міжпланетним простором, який переходить у міжзоряний простір. Вакуум космосу насправді не є порожнім, він де-не-де заповнений декількома десятками типів органічних молекул, знайдених за допомогою мікрохвильової спектроскопії, реліктовим випромінюванням, що лишилося після Великого Вибуху, та космічними променями, в яких містяться іонізовані атомні ядра та різні субатомні частинки. Також є газ, плазма, пил, невеличкі метеори та космічне сміття (матеріали, що лишилися від попередньої діяльності людини на орбіті).
Космі чний про стір або «ко смос» — це відносно порожні ділянки Всесвіту, що лежать поза межами атмосфер небесних тіл. Всупереч розповсюдженій думці, космос не є повністю порожнім, в ньому існує дуже низька густина деяких часток (переважно — водень), а також — електромагнітне випромінювання..
IV. Закріплення і узагальнення знань
Запитання
1. Що таке «космос»?
2. Чим заповнений простір між зорями, планетами?
3. З чого складається міжзоряний простір?

VII. Повідомлення домашнього завдання:
1.                Вивчити параграф
2.                П.        с.        письмово
3.     Намалювати малюнок «Як я уявляю космос?»
VІІI. Підсумки уроку
Обговорення результатів уроку
Оцінювання роботи учнів.


Немає коментарів:

Дописати коментар