четвер, 1 грудня 2016 р.

Дата:
Природознавство Клас: 5 Тема: 3 Урок: 20
Тема: Небо і небесна сфера. Небесні світила. Видимі рухи світил
Мета: ознайомити учнів із основними поняттями «небо», «небесна сфера», «небесні світила», дати уяву про видимі рухи світил; розвивати уявлення про навколишній світ; формувати науковий світогляд; виховувати почуття відповідальності за збереження природного середовища
Тип уроку: засвоєння нових знань
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
1. Які ви знаєте тіла природи? Назвіть їх.
2. Чим тіла природи відрізняються між собою?
3. Чим вони подібні?
4. Чи відносяться до тіл природи Сонце, Земля, Місяць, зорі?
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
З раннього дитинства ми чуємо такі вислови: «сонце на небі», «Місяць по небу ходить», «зоряне небо». З небом ми пов’язуємо простір над нашими головами. Ми бачимо небо у формі велетенської півкулі, на якій знаходяться зорі, Місяць, Сонце.
ІV. Повідомлення теми і мети уроку
Що ж розуміють під небесною сферою сьогодні дізнаємось.
V. Формування нових знань, умінь і навичок
1. Небо і небесна сфера
Розповідь учителя
З усіх картин природи, що людство бачило на власні очі, найвеличніша – картина зоряного неба. Ми часто милуємося нею в ясні ночі, і вона стимулює нашу уяву. Зоряне небо – нескінченний простір, наповнений іншими світами.
Зоряне небо!.. Напевне, немає людини, яку б не вражала його витончена довершеність, його незбагненна краса і таємничість. Недаремно давні греки дали всьому зоряному Всесвіту назву космос, що означає - оздоба, прикраса. І в цьому немає нічого дивного! Свого часу М. Коперник висловився з захопленням: «...Бо що може бути чарівнішим від небосхилу, який вміщує у собі все прекрасне?»
Зоряне небо може розповісти дуже багато якщо не про майбутнє, то про минуле всього людства. Перші уявлення людей про зоряне небо дійшли до нас з дописемного періоду історії: вони збереглися в матеріальних пам'ятках культури. Життєво важливу роль для древньої людини грали два світила - Сонце і Місяць. Спостерігаючи за їх рухом, люди відкрили деякі важливі явища. Так, вони помітили, що денний шлях Сонця по небу залежить від сезону: він піднімається на північ навесні і опускається на південь восени. Вони помітили також, що Місяць і яскраві «рухливі зірки», які пізніше греки назвали «планетами», рухаються серед зірок приблизно за тим же шляхом, що і Сонце. І ще вони помітили, що в різні сезони року різні, але цілком певні зірки сходять незадовго до настання ранку, а інші зірки заходять відразу після заходу Сонця.
Розмірковуючи над будовою зоряного Всесвіту, філософ Арістотель (384-322 рр. до н.е.) стверджував: «Всесвіт - досконалий, а тому сферичний, бо сфера - єдина досконала фігура». Згідно з його розрахунками, радіус Всесвіту, тобто відстань до сфери зір, має бути у дев'ять разів більшою, ніж відстань від Землі до Сонця, а Земля, за його уявленнями, займає центральне положення у Всесвіті, адже «усі важкі тіла прямують до центра Землі, а оскільки будь-яке тіло прямує до центра всесвіту, то Земля мусить перебувати нерухомо в цьому центрі». Щоправда, інший відомий грецький філософ Демокріт (460-370 рр. до н. е.), а ближче до наших часів Галілей доводили протилежне: Всесвіт - безмежний, зорі перебувають на різних відстанях від Землі, але ця різниця у відстанях на око не сприймається, тому і здається, що зорі знаходяться на внутрішній поверхні деякої сфери. Це виявилось і справді так!
Небесна сфера - уявна сфера довільного радіуса, в центрі якої знаходиться спостерігач і на яку спроектовано всі світила так, як він бачить їх у певний момент часу з певної точки простору.
Небесну сферу можна уявити у вигляді велетенського глобуса (довільного радіуса), схожого на глобус Землі, але розглядається він зсередини. Центр небесної сфери збігається з оком кожного окремого спостерігача. Як і на земному глобусі, на небесній сфері можна намалювати уявні лінії і певні точки, що дає змогу ввести систему небесних координат. Для наземного спостерігача обертання небесної сфери відтворює добовий рух світил на небі.

VІ. Узагальнення і систематизація знань
Запитання
1. Що називають небесною сферою?
2. Що є центром небесної сфери?
3. Що може розповісти зоряне небо?


VII. Повідомлення домашнього завдання:
1.                 Вивчити параграф
2.                 П.        с.        письмово
3.     Провести спостереження за зоряним небом.
4.     Підготувати короткі повідомлення про сузір’я.
VІІI. Підсумки уроку
Обговорення результатів уроку
Оцінювання роботи учнів.


ЦІКАВО ЗНАТИ
Спостерігаючи за зоряним небом у Північній півкулі, давні вчені помітили, що всі зорі рухаються і чим вище зоря знаходиться на небі, тим менш помітний її рух. На небі вони знайшли таку зорю, рух якої майже непомітний протягом усієї ночі. Що ближче до неї знаходяться інші зорі, то рух їх стає повільнішим. Цю зорю називають Полярною зорею, а точку її місцеположення на небесній сфері пов’язують з Північним полюсом світу.


Немає коментарів:

Дописати коментар