пʼятниця, 25 вересня 2015 р.


Хімія   Клас: 7  Тема: 1   Урок: 6

Тема: Молекули. Атоми
Мета: формувати поняття «молекула», «атом»; розвивати вміння користуватися зазначеними поняттями; розвивати увагу, пам’ять, логічне мислення; виховувати бажання здобувати хiмічні знання, виховувати вміння самостійно оцінювати свої знання, підтримувати потяг до дослідницької діяльності
Тип уроку: засвоєння нових знань
Обладнання: перiодична система хімічних елементiв, пластилін, дерев’яні палички

Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація й корекція опорних знань, умінь й навичок
Бесіда за питаннями
1. Що таке фізичне тіло? Наведіть приклади.
2. Що таке речовина? Наведіть приклади.
3. Що ми знаємо про масу тіла? В яких одиницях її вимірюють? Які прилади використовують для вимірювання маси тіла?
Питання про будову матерії здавна цікавило людей. Але протягом тисячоліть неможливо було перевірити висловлені здогадки та обґрунтувати їх. Проте поступово картина ставала яснішою. Всі сучасні уявлення про будову матеріїґрунтуються на трьох основних положеннях.
1. Всі тіла складаються з частинок.
2. Ці частинки перебувають у безперервному хаотичному русі.
3. Частинки взаємодіють одна з одною.
ІІІ. Мотивація учіння
На уроках природознавства ви дізналися про те, що речовини складаються з безлічі найдрібніших, невидимих навіть у потужний мікроскоп частинок — атомів, молекул.
ІV. Повідомлення теми і мети уроку
V. Формування нових знань, умінь й навичок
Молекула – найменша частинка речовини, що має її основні хімічні властивості та здатна до самостійного існування. Слово походить від латинського слова moles (маса), зменшувального суфікса cula і в перекладі означає «маленька маса».
Газ водень складається з молекул, у кожній з яких міститься два однакових атоми. У молекулі води три атоми; два з них однакові, такі самі, що і в молекулі водню, а третій іншого складу і майже в 16 разів важчий.
Молекулярних речовин більшість. Серед них майже всі гази, органічні речовини (за деякими винятками), кислоти тощо.
Прийом «Синквейн»


Молекула
Найменша, стабільна
Складається, має, є
Вона складається з атомів
Частинка речовини


Молекула
Маленька, рухома
Рухається, притягується, відштовхується
Речовина складається з молекул
Цеглинка


Атом – найменша частинка речовини, що складається з позитивно зарядженого ядра і негативно заряджених електронів.
Назва «атом» походить від давньогрецького слова «неподільний». У такому визначенні є доля істини. Адже під час фізичних і хімічних явищ поділ атомів на ще менші частинки не відбувається. Думка про неподільність атома протрималася в науці до кінця XIX ст., доки фізики не відкрили його склад.
Серед одиниць довжини є така одиниця, як ангстрем. Він дорівнює 0,000 000 000 1 метра. Атоми бувають розмірами від одного до п’яти ангстрем. Щоб краще уявити, наскільки малі розміри атома, проведемо таке порівняння.
ЦІКАВИНКИ!  Якщо яблуко збільшити в розмірах до розміру нашої планети (пригадайте радіус Землі), то атом, збільшений у стільки ж разів, стане розміром з невеличке яблуко.
Атоми дуже малі за розмірами (приблизно одна десятимільйонна частка міліметра). Можна навести відомі порівняння: якщо б атоми збільшилися до розмірів маленької краплі води, то така крапля могла б накрити досить велике місто! Проте навіть цей маленький об’єм майже весь порожній! Атом дуже нагадує Сонячну систему в мініатюрі: посередині крихітне ядро, а навкруги ядра рухаються електрони. Ядро має позитивний електричний заряд, а електрони - негативний.
Отже, між ними діє сила електричного притягання. Вона й не дає електронам покинути атом. Діаметр ядра в 100 000 разів менший, ніж діаметр атома! До складу ядра входять два типи частинок: нейтрони (нейтральні частинки) та протони (вони мають позитивний електричний заряд). Маса кожної з цих частинок майже в 2000 разів перевищує масу електрона.
Атоми можуть відрізнятися один від одного за складом (наприклад, за кількістю електронів), а також за масою. Атомами утворена невелика кількість речовин. Серед них – графіт, алмаз, деякі мінерали, декілька газів.
Незважаючи на такі малі розміри, атоми є електрон складними частинками. Кожен атом складається з ядра і електронів. Ядро міститься в центрі атома, в ньому зосереджена майже вся маса атома. Воно складається з частинок (нуклонів), двох видів. Позитивно заряджені частинки називають протонами. Незаряджені (електрично нейтральні) частинки дістали назву нейтрони. Абсолютний заряд протона дуже малий, умовно його прийнято рівним +1. У нейтрона заряду немає. Таким чином, ядро є позитивно зарядженим, величину його заряду визначає сумарне число протонів. Крім ядра, в атомі містяться негативно заряджені електрони, що перебувають у безперервному русі. Абсолютний заряд електрона, так само як і протона, дуже малий, його прийнято вважати рівним -1 . Кількість протонів і електронів в атомі однакова, а отже, атом, заряду не має, він — електронейтральний
Але в навколишньому світі електронейтральних атомів дуже мало. Це, наприклад, атоми Гелію, Неону, Аргону тощо. Частіше атоми або втрачають, або приєднують електрони і стають зарядженими частинками йонами. Якщо атом втрачає один або кілька електронів, то заряд ядра такого атома перевищує сумарний заряд електронів, і атом перетворюється на позитивно заряджений йон, величина заряду якого дорівнює кількості втрачених електронів. Наприклад, якщо атом Натрію втратить один електрон, то він перетвориться на йон із зарядом +1. А якщо атом Хлору, наприклад, приєднає електрон, то він стане йоном із зарядом -1. Так, кухонна сіль (натрій хлорид) складається з йонів Натрію і йонів Хлору.
Атоми і молекули в газах і рідинах безладно рухаються, а в твердих речовинах перебува_ють у певних «позиціях» і зазнають незначних коливань.
VІ. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок
1)   Питання до учнів
1. Чи однакові молекули води в гарячому чаї та в арктичній кризі?
2. Які частинки входять до складу атома?
3. Чому свіжі жирні плями на одязі легше видалити, ніж давні?
2) Завдання «Творчої лабораторії». Перед вами лежить різного кольору пластилін. Зробіть з нього кульки. Уявіть, що білі — атоми Оксигену, сині — атоми Гідрогену, червоні — атоми Карбону. Атоми мають властивість сполучатися між собою. З'єднайте їх так, щоб отримати моделі молекул води Н20, кисню 02, вуглекислого газу С02, водню Н2.
3) Фізкультхвилинка. Руханка «Молекули і атоми».
Давайте встанемо. Всі знають, що молекули складаються з атомів, які постійно рухаються – ви і будете атомами. Я буду називати певну кількість атомів в молекулах, а ви будете об’єднуватись. Тож починаємо рухатись! (молекула з двох атомів, чотирьох, трьох тощо).
VІІ. Повідомлення домашнього завдання
1.      Прочитати § 5
2.      Вивчити визначення термінів: атом, молекула.
3.      За додатковими джерелами інформації дізнатися, з яких атомів та якої їх кількості складається молекула цукру.
VІІІ. Підсумок уроку
Прийом «Роблю висновок»
□ Молекули речовини зберігають усі її властивості. Наприклад, молекула цукру солодка.

□ Молекули різних речовин відрізняються за складом. Вони утворюються із ще менших частинок, які називаються атомами (у перекладі з давньогрецької атом означає «неподільний»).

Немає коментарів:

Дописати коментар