пʼятниця, 25 вересня 2015 р.


Біологія   Клас: 7  Тема 1    Урок: 7

Тема: Кільчасті черви. Лабораторне дослідження зовнішньої будови та руху кільчастих червів (на прикладі дощового черв’яка або трубочника)
Мета: формувати знання про кільчасті черви, ознайомити учнів з особливостями будови організму, способу життя, розмноження і розвитку кільчастих червів; розвивати вміння визначати роль кільчастих червів у природі та значення в житті людини; розвивати навички розпізнавання кільчастих червів на зображеннях та визначення особливостей будови, які відрізняють їх від інших тварин; виховувати бажання здобувати зоологічні знання, провадити краєзнавчий підхід у вивченні тварин
Тип уроку: комбінований з лабораторним дослідженням
Обладнання: таблиця «Кільчасті черви», живі дощові черв’яки, або трубочники, препарувальна голка

Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Перевірка домашнього завдання
Повідомлення про дощового черв’яка
ІІІ. Актуалізація й корекція опорних знань, умінь й навичок
Бесіда  
1.      Що таке систематика?
2.      Які завдання систематики?
3.      Які таксони характерні для царства Тварини?
4.      Чому тарганів не можна вважати свійськими тваринами?
ІV. Мотивація учіння
Найчастіше ми бачимо цих черв’яків після дощу, коли вода заливає їхні підземні  ходи. У таких умовах у воді відчувається нестача кисню, і черви виходять на поверхню, щоб не задихнутися. Це представники типу Кільчасті черви.
Іноді вночі черви виходять на поверхню, щоб затягнути під землю опале листя. Там, де створюються умови для збереження червів, земля стає більш родючою. На жаль, на полях черви потерпають від безлічі небезпек: від отрутохімікатів до викидання їх на поверхню плугами. Ви бачили, як численні птахи супроводжують трактор, що оре поле? Їх приваблюють беззахисні дощові черви.
V. Повідомлення теми і мети уроку
VІ. Формування нових знань, умінь й навичок
На мулистих мілководдях Чорного та Азовського морів можна побачити нереїса (мал. 39). Тіло цього черв’яка складається із сегментів — подібних одна до одної повторюваних ділянок. Це характерна ознака представників типу Кільчасті черви. Майже все життя нереїс риється в мулі, розгрібаючи його боковими виростами зі щетинками, що є на кожному сегменті. У певний час самці й самки спливають на поверхню для розмноження, а потім гинуть.
Нереїси — цінний корм для риб. За часів СРСР нереїсів з Азовського моря штучно вселили до Каспійського, щоб збільшити кількість корму для осетрів. Нереїси на Каспії прижилися, однак осетрів, через вилов браконьєрами, не побільшало.



VІІ. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок
Виконання лабораторної роботи
VІІІ. Повідомлення домашнього завдання
1.      Вивчити конспект
2.      Підготувати повідомлення про кишковопорожнинних.
ІХ. Підсумок уроку

Що вам сподобалося на уроці? Як виникли запитання? Оцінювання роботи учнів.

Немає коментарів:

Дописати коментар