вівторок, 2 лютого 2016 р.


Дата:
Біологія   Клас: 7  Тема: 2    Урок: 38
Тема:
Незамкнена та замкнена кровоносні системи. Кров, її основні функції.
Мета:
формувати знання учнів про кровоносну систему, кров, її основні функції; ознайомити з видами кровоносних систем (замкнені та незамкнені); розвивати уяву, пам'ять, увагу, логічне мислення, пізнавальний інтерес; виховувати культуру спілкування
Обладнання:
таблиці: «Кров», «Кровообіг тварин», відео та анімації кровообігу різних тварин.
Біологічна загадка
Буває червона, синя, зелена, жовта, безбарвна.
Тече в організмі тварин.
Хід уроку
І. Організація класу
Розгадування загадки з епіграфа (кров).
ІІ. Актуалізація опорних знань
1. Повідомлення учнів про транспортні системи кишковопорожнинних, червів, молюсків, членистоногих.
2. Тести:
1. Тварина, яка має незамкнену кровоносну систему:
А) скат; Б) бджола; В) ланцетник; Г) дощовий черв’як.
2. Чому у риб холодна кров:
А) живуть у холодній воді; Б) кров змішана; В) низький рівень обміну речовин.
3. Яке серце у жаби:
А) однокамерне;  Б) двокамерне; В) трикамерне;
4. Скільки кіл кровообігу у представників класу ссавців:
А) одне; Б)  два;  В) залежить від виду ссавця.
5. Уперше кровоносна система виникла в:
A) сисунів; Б) круглих червів; ) кільчастих червів;  Г) стьожкових червів.
6. Переміщення молекул кисню – це процес:
А) дифузії;   Б) осмосу;  В) дисиміляції.
ІV. Мотивація навчальної діяльності
У багатьох організмів кров має певний колір. Наприклад, кров людини та кров дощового черва – червона, тоді як кров рака – синьо-зелена.
Колір крові обумовлений тим, що в ній можуть бути особливі речовини - пігменти, що транспортують кисень і, певною мірою, вуглекислий газ. Кольорові речовини зв'язують кисень там, де його багато, транспортують його до клітин і віддають клітинам, де його мало. В людини та кільчака – це пігмент червоний гемоглобін, в рака та восьминога – синюватий гемоціанін. У комах кров може бути майже прозорою, оскільки, як уже говорилося, кисень в них переносить дихальна система. Кров переносить лише поживні речовини і тому пігментів для транспорту газів в крові комах немає.
Мабуть ви чули вислів «блакитна кров», який означає приналежність до аристократії? Так ось, блакитною є кров аж ніяк не в королів.а в членистоногого – мечехвоста. Блакитний колір крові в мечехвостів зумовлений високим вмістом в ній міді, оскільки саме мідь входить до складу молекул-переносників кисню.
V. Повідомлення теми і мети уроку
VІ. Вивчення нового матеріалу
Проте у більшості інших тварин (у кільчастих червив, молюсків, хордових) завданнія транспорту речовин виконує спеціалізована система органів. Це кровоносна система, яка складається порожнистих трубок {судин), якими рухається рідина {кров), яка і переміщує по організму різні речовини. Основа крові всіх тварин - це вода; усі інші речовини розчинені у ній або перебувають у вигляді часточок, які несе течією води. У рідині крові, яку називають плазмою, можуть міститися і різноманітні клітини крові.
Кров в організмі може рухатися по-різному. У деяких тварин вона рухається по судинах не весь час, проходить там лише частину свого шляху, а потім виливається у порожнини тіла, вільно омиває внутрішні органи, а потім повертається до судин. Кровоносну систему, побудовану у такий спосіб, називають незамкненою. Така є, наприклад, у членистоногих та молюсків.
Оскільки в них кров постійно змішується 3 міжклітинною (тканинною) рідиною, її називають не кров'ю, а гемолімфою. У тварин із замкненою кровоносною системою (кільчаки, хребетні) кров рухається лише всередині судин і завжди відділена їх стінками від тканинної рідини.
Що зумовлює рух крові по судинах? Аби кров переміщувалась з однієї частини організму до іншою, її необхідно «підштовхувати». У певній мірі руху крові сприяють усі рухи тіла тварини, але зазвичай для підштовхування крові необхідні спеціальні пристрої. Такі пристрої перекачують кров, змушуючи її переміщуватися. У кільчастих червив рух крові забезпечує стискання і розтискання кровоносних судин, які мають м'язові утворення в стінках. В багатьох тварин є спеціалізований м'язовий орган - серце, який виконує функцію насоса. Будова серця у різних видів тварин може відрізнятися. У комах воно є видозміненою частиною спинної кровоносної судини і має вигляд трубки, відділи якої (камери) почергово скорочуються, проштовхуючи кров.
Кров - рідина, що циркулює в кровоносній системі. Складається з рідкої міжклітинної речовини плазми (жовтувата напівпрозора рідина, до складу якої входить вода, білки, жири, глюкоза, мінеральні речовини, амінокислоти, вітаміни, гормони та продукти обміну речовин, саме завдяки рідкій плазмі кров виконує транспортні функції) і клітин крові: еритроцитів (червоних кров'яних клітин транспортування кисню), лейкоцитів (білих кров'яних клітин з ядрами, які постійно змінюють форму; основна функція — захист організму від бактерій, чужорідних білків та сторонніх тіл, завдяки явищу фагоцитозу – лейкоцити за допомогою псевдоніжок поглинають їх і перетравлюють, забезпечуючи імунітет тваринного організму) і тромбоцитів (кров'яних пластинок, які відповідають за згортання крові).
Судини, які безпосередньо приносять кров до серця, називають венами. Ті, якими кров тече од серця, - це артерії. В органах великі судини розгалужуються на дрібні - капіляри.
VІІ. Узагальнення, систематизація й контроль знань та вмінь учнів
1. Чому гемолімфа таргана - прозора, а кров людини - червона?
2. Як деякі організми обходяться без кровоносної системи?
3. Що буде, якщо значна кількість крові витече з тіла тварини (наприклад, при пораненні)?
4. Порівняйте будову замкненої та незамкненої кровоносної системи.
5. Який колір має кров у рака?
6. Скільки камер у серці жаби? Як вони називаються?
7. У чому різниця між артеріальною і венозною кров'ю? Як вони можуть перетворюватися одна на іншу?
Таблиця «Кровоносна система хордових»
Риби   одне коло кровообігу, двокамерне серце
Амфібії          два кола кровообігу, трикамерне серце (в шлуночку багата і бідна на кисень кров змішуються)
Плазуни         два кола кровообігу, трикамерне серце з неповною перегородкою і в шлуночку багата і бідна на кисень кров змішуються (винятком є крокодили з 4камерним серцем.)
птахи  два кола кровообігу, чотирикамерне серце з перегородкою (кров не змішується, із розділенням багатої і бідної на кисень крові, що сприяє інтенсивнішому насиченню клітин киснем, а також прискорює обмін речовин для підтримання сталої температури тіла)
ссавці два кола кровообігу, чотирикамерне серце з перегородкою
У хребетних тварин транспорт речовин, окрім кровоносної системи, здійснює ще й лімфатична система (циркулюючою рідиною є лімфа, яка подібна за складом до плазми крові, та містить лейкоцити, виконує транспортну, імунну та інші функції). Кровоносна система є потужнішою, ніж лімфатична, тому що циркуляція рідини в ній здійснюється завдяки скороченням серця.
VІІІ. Повідомлення домашнього завдання
  1. Вивчити конспект
2.      Вивчити біологічний словник: клітини крові (еритроцити, лейкоцити, тромбоцити), артеріальна та венозна кров, замкнена та незамкнена кровоносні системи; теплокровні та холоднокровні тварини.
ІХ. Підсумок уроку

Що вам сподобалося на уроці? Якi виникли запитання? Оцінювання роботи учнів.

Немає коментарів:

Дописати коментар