четвер, 16 березня 2017 р.

Природознавство Клас: 5 Тема: 3 Урок: 34 Дата:
Тема. Рухи Землі. Пори року
Мета: ознайомити учнів з особливостями руху Землі; сформувати в учнів знання про добовий і річний рух Землі; зміни пір року; розвивати уміння користуватися глобусом, атласом, картою; виховувати командний дух та уважність; розвивати інтерес до науки географії; формувати науковий світогляд, виховувати любов до природи.
Тип уроку: комбінований
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
Відгадайте загадку: Що таке: чотири кольори мають, раз у три місяці барви міняють? (Пори року.)
1. Які ви знаєте гіпотези походження Землі?
2. Що вам відомо про внутрішню будову Землі?
3. Що таке «літосфера»?
ІІІ. Мотивація навчання школярів.

IV.Повідомлення теми і мети та завдання уроку
V. Формування нових знань, умінь і навичок
Розповідь з демонструванням принципу роботи телурія. Земля рухається навколо Сонця по орбіті. Швидкість її руху становить майже 30 км/с. Час, за який наша планета робить один повний оберт навколо Сонця, називається роком. Триває земний рік приблизно 365 днів та 6 годин.
Земля обертається не тільки навколо Сонця, а навколо своєї осі, із заходу на схід. Один повний оберт навколо своєї осі Земля робить за 24 години (23 години 56 хвилин 4 секунди). Цей проміжок часу називають добою.
Згадаймо, як називається пряма уявна лінія всередині земної кулі, яку можна провести від одного полюса до іншого? (Земна вісь.)
Земля постійно обертається навколо своєї осі. Таким чином, один її бік повертається до Сонця і освітлюється, а інший — занурюється у темряву. Так відбувається зміна дня та ночі.
— Як розташована земна вісь — прямо чи похило? (Похило.)
Земна вісь розташована похило, тому промені Сонця нерівномірно нагрівають та освітлюють дві півкулі Землі.
— Як називаються півкулі Землі? (Північна і Південна.)
Так відбувається зміна пір року. Давайте поглянемо на це явище в дії
Телурій (від латин. telluris — Земля) — це прилад, який наочно демонструє річні рухи Землі довкола Сонця і добове обертання Землі довкола своєї осі. У телурії менша кулька, що змальовує Землю, рухається довкола більшої кульки або якого-небудь джерела світла (наприклад, лампочки з рефлектором), що символізує Сонце. Крім того, кулька-Земля обертається довкола осі, що проходить через його центр і зберігає незмінний похилий напрям (подібно до земної осі).
2)            Добові рухи Землі.
— Що таке доба? (Час, за який Земля здійснює повний оберт навколо своєї осі.)
— Скільки часу складає доба? (24 години, тобто 1440 хвилин або 86 400 секунд.)
Обертання Землі навколо своєї осі відбувається із заходу на схід, а отже зліва направо, тобто проти годинникової стрілки.
Доба в середніх широтах поділяється на дві частини — світлу, день, і темну, ніч.
День — це проміжок часу від сходу до заходу Сонця.
Ніч — проміжок часу, протягом якого Сонце розташовується нижче, за лінією горизонту.
День та ніч змінюють свою довжину в залежності від пори року. Найдовший в Північній півкулі день 22 червня, цей день називають днем літнього сонцестояння.
Найдовша ніч у Північній півкулі 22 грудня — це день зимового сонцестояння.
Навесні та восени (відповідно 21 березня та 23 вересня) відбуваються дні весняного та осіннього рівнодення — тобто день та ніч у ці дні тривають рівний проміжок часу.
У приполярних областях Землі існує полярний день і полярна ніч, які можуть тривати багато діб. Тобто на Північному та Південному полюсах немає звичайної зміни дня та ночі, як у нас в Україні. Взимку там настають полярні ночі (постійна темрява), а влітку — полярні дні (тобто постійно світить сонце).
— Як ви гадаєте, із чим це пов’язано? (На полюси промені Сонця падають похило, тому там постійно холодно і майже не відбувається змін.)
Учитель демонструє учням залежність освітлення від кута падіння сонячних променів за допомогою звичайного ліхтарика та глобуса.
— Поміркуйте, бік планети, на якому ми перебуваємо зараз, обернений до Сонця чи ні? (Так, бо на дворі день, а отже на наш бік планети потрапляють сонячні промені.)
Яке значення для тварин має зміна дня та ночі? (У тварин, як і в людини, відбувається чергування фаз сну та неспання. Тварин поділяють на денні — ті, що переважно активні вдень, та нічні — які переважно сплять вдень, а вночі ведуть активне життя.)
ІV. Закріплення і узагальнення знань
* Прийом «Доповни речення»
Земля — планета_________________________(Сонячної) системи. Земля обертається__________ (навколо) Сонця й навколо ______________________________(своєї осі). Повний оберт навколо осі триває______ (24) години. Цей час отримав назву_________ (доба). Унаслідок цього руху на Землі змінюються_________________ (день і ніч). Завдяки__________________________ (нахили) осі, обертанню Землі в______________ (один) бік та_____________________ (рухові) нашої планети навколо Сонця_____________________ (змінюються) пори______________(року).
Бесіда – відповіді на запитання.
1.Які два рухи виконує Земля?
2.До чого призводить обертання Земля? (Зміна дня і ночі, пір року)
3.Яка тривалість земної доби?
http://fiz-cultura.ucoz.ua/_nw/7/s30539965.jpg
V. Домашнє завдання
Прочитати параграф підручника, дати відповіді на поставленні у кінці тексту запитання.

Скласти розповідь: «Як проявляється у житті живих організмів добовий і річний ритми Землі?»

Немає коментарів:

Дописати коментар