четвер, 17 листопада 2016 р.

Дата:
Природознавство Клас: 5 Тема: 1 Урок: 11
Тема. Молекули. Рух молекул. Дифузія
Мета: розширити уявлення про будову фізичних тіл та властивості речовин, формувати початкові уявлення про молекулярну будову речовини, рух молекул, явище дифузії та його роль у природі; розвивати уміння знаходити причинно-наслідкові зв’язки, робити висновки; виховувати пізнавальний інтерес.
Тип уроку: комбінований.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
1.З чого складаються речовини?
2.Як називається найдрібніша частинка речовини?
3.Як довести, що всі тіла складаються з частинок?
4.Назвіть за якими ознаками відрізняються рідини, гази і тверді тіла?
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Коли, малюючи аквареллю, ти промиваєш щіточку в склянці з водою, то вона набуває кольору акварельної фарби. Той самий результат можна отримати, якщо акварельну фарбу помістити на дно склянки з водою і залишити на певний час. Рухаючись, молекули фарби заповнять проміжки між молекулами води, і вода в склянці забарвиться. Це явище дістало назву дифузії.
ІV. Повідомлення теми і мети уроку
V. Формування нових знань, умінь і навичок
1. Молекулярний склад речовини.
Із будь-яких тіл можна зробити кілька тіл менших розмірів. Наприклад, розбиймо грудочку цукру на декілька грудочок або подрібнімо на цукрову пудру. Висипавши її у воду одержимо прозорий розчин. Крупинки цукрової пудри під дією води розпадаються на ще менші, невидимі частинки – молекули. Молекули – дрібні частинки речовини, що зберігають її хімічні властивості. Молекули складаються з атомів. У розчині молекули цукру розміщуються між молекулами води.
Таблиця. Склад молекул. Молекула
Атоми одного хімічного елемента
Атоми різних хімічних елементів
О2
Н2О
Н2
СО2
Самостійна робота: З пластиліну змоделювати розташування молекул води.

Молекули в речовинах перебувають на певній відстані одна від одної. Ця відстань визначає агрегатний стан речовини. Він буває твердий, рідкий, газоподібний.
Під час нагрівання відстань між молекулами збільшується, а внаслідок охолодження або тиску – зменшується. Атоми та молекули в речовинах перебувають у постійному безладному русі. У твердих тілах атоми й молекули не рухаються, а лише коливаються. Тверді частинки розчиненої в рідинах або газах речовини постійно зіштовхуються з молекулами, що безладно рухаються, і змінюють напрямок свого руху. Англійський вчений Роберт Броун спостерігав за допомогою мікроскопа за пилком рослин розмішаним у краплині води і був вражений: частинки рухаються ніби в дивовижному танку! Може, вони живі? Броун помітив, чим меншими були частинки, тим швидше вони рухалися і ніколи не зупинялися. Дослідження переконали, що рух частинок зу мовлений не «підводними течіями» в краплині розчину, а причиною цього явища є рух молекул – найдрібніших частинок, з яких складається вода і більшість речовин.
2. Рух молекул у речовині. Дифузія
Завдяки руху атомів і молекул ви відчуваєте запахи (молекули парфумів рухаються, відриваються і розносяться на певні відстані), так можна зварити чай, розчинити грудочку цукру у склянці. І все це відбувається завдяки явищу дифузії.
Дифузія – це явище проникнення молекул однієї речовини в проміжки між молекулами іншої внаслідок їхнього хаотичного руху. Воно властиве всім речовинам у трьох агрегатних станах: газам, рідинам, твердим речовинам. У рідинах дифузія відбувається повільніше, ніж у газах, а в твердих тілах – ще повільніше. ? Швидкість дифузії залежить від температури: чим та вища, тим швидше відбувається процес дифузії. Дифузія в твердих тілах спостерігається при зварюванні деталей. При нагріванні деталі притискаємо одну до одної, у місці стискання частинок деталі з’єднуються.
3.Демонстрація дослідів з процесами дифузії
1. Дифузія в рідинах.
- Ознайомлення з обладнанням: склянки з холодною та гарячою водою, два пакетики чаю;
- Завдання для спостереження: зміна і швидкість забарвлення води у склянці з холодною і гарячою водою після опускання пакетиків чаю;
- Проведення досліду. Висновки. (встановлено, що швидкість дифузії залежить від температури, швидше проявляється в гарячій воді. Молекули чаю, рухаючись безладно і хаотично, проникають між молекулами води і забарвлюють її.)
2. Дифузія в газах.
- Ознайомлення з обладнанням: одеколон (поцікавитись чи є діти, що мають алергію на запахи);
- Завдання для спостереження: зміна і швидкість поширення запаху в приміщені після розпилювання одеколону;
- Проведення досліду. Висновки. (молекули одеколону рухаються безладно, хаотично, проникають у проміжки між молекулами повітря. Запах поширюється по всьому класу.)
4.Роль дифузії в природі
Ви коли-небудь задумувались, як рослини «п'ють» воду? Або – як поживні речовини потрапляють у нашу кров? Або – як у кров потрапляє кисень з повітря через легені? Це ж дифузія.
Завдяки хаотичному рухові молекул з кровоносних судин у повітря легеневих пухирців переміщуються молекули вуглекислого газу, а в кров молекули кисню, яких у повітрі більше, ніж у крові.
Коли б на кілька хвилин припинився хаотичний рух молекул, ми б задихнулися, дихаючи найчистішим повітрям, вмерли б з голоду за наявності найсмачнішої їжі. Явище дифузії лежить в основі дихання і живлення організмів.
VІ. Узагальнення і систематизація знань
1.Що відбувається з молекулами під час нагрівання?
VII. Повідомлення домашнього завдання:
1.                 Вивчити параграф
2.                 П.        с.        письмово
3.                 .Навести 2-3 приклади явищ дифузії в побуті.
VІІI. Підсумки уроку
Обговорення результатів уроку
le='font-size:14.0pt; mso-bidi-font-size:12.0pt;font-family:"Times New Roman","serif";mso-fareast-font-family: "Times New Roman";mso-ansi-language:UK'>1.                 Вивчити параграф

2.                 П.        с.        письмово
VІІI. Підсумки уроку
Обговорення результатів уроку
Оцінювання роботи учнів.


Немає коментарів:

Дописати коментар