субота, 19 листопада 2016 р.

Природознавство Клас:5   Тема 2 Урок 18 Дата:
Тема: Повторюваність явищ.
Мета: формувати в учнів знання про повторюваність явищ; розвивати уміння виконувати міні-проекти; розвивати спостережливість, увагу; виховувати позитивне емоційно-ціннісне ставлення до природи, прагнення діяти в навколишньому середовищі відповідно до екологічних норм поведінки.
Тип уроку: комбінований.

Хід уроку
І. Організаційний момент
Привітання. Перевірка присутності учнів на уроці.
ІІ. Актуалізація опорних знань

Що є головним джерелом тепла на Землі? Головним джерелом тепла на Землі є Сонце. Воно розтоплює навесні сніг, випаровує калюжі. З ним пов'язана зміна пір року. Від нього залежить, холодним чи теплим буде день. Більшість інших джерел тепла так чи інакше пов'язані із Сонцем (демонстрування малюнка колообігу води в природі).
Які явища природи повторюються рік у рік? Що є причиною цих змін у природі? Обертання Землі навколо своєї осі та навколо Сонця, обертання Місяця навколо Землі — ці явища є причиною багатьох періодичних змін на Земній кулі.
Наприклад, чергуються день і ніч, змінюються пори року. Відповідно до пори доби чи пори року в довкіллі змінюється освітленість, температура, вологість повітря.
Як жива природа реагує на усілякі зміни у довкіллі? Рослини нашого краю щовесни зацвітають, щоліта дають плоди, щоосені дерева скидають листя, а трави засихають. Більшість тварин навесні народжує малят, за літо їх вигодовує і виховує, а восени готується до зимівлі. Одні тварини (білки, сойки, дятли та ін.) роблять запаси їжі на зиму, інші—залягають у сплячку, багато птахів відлітають у теплі краї.
Періодичні явища в живій природі називають біоритмами. Періодичні явища спостерігаються і впродовж доби. Наприклад, повертання до Сонця своїх голівок соняхів, розкриття і закриття своїх віночків квітками кульбаби, цикорію та ще багатьох рослин.. Шведський учений Карл Лінней полюбляв показувати гостям свій «квітковий годинник» — грядку красивих запашних квітів, що
відкривають і закривають свої віночки в різний час доби (демонстрування малюнка квіткового годинника).

Живими годинниками можуть бути і тварини. Ластівки, синиці знають, коли їм братись до роботи. Кажани, які сплять у схованці, не визирають щоразу з неї, щоб довідатись, чи настала ніч. Вони точно знають, коли вилітати на полювання.

Немає коментарів:

Дописати коментар