субота, 19 листопада 2016 р.

Природознавство Клас:5   Тема 2 Урок 16
Дата:                        Природознавство Клас:5   Тема 1 Урок 16
Тема: Фізичні явища, їх різноманітність
Мета: довести до учнів відомості про фізичні явища, показати їх різноманітність; формувати навички працювати з коментуванням своїх дій, вміння ілюструвати свої відповіді дослідами і прикладами;розвивати уміння робити порівняння, висновки та узагальнення; виховувати прагнення досліджувати природні явища і намагатися їх пояснити.
Тип уроку: комбінований.
Хід уроку
І. Організаційний момент
Привітання. Перевірка присутності учнів на уроці.
ІІ. Актуалізація опорних знань та мотивація учіння
Перевірка домашнього завдання. Заслуховування повідомлень учнів.
Звук у повітрі поширюється зі швидкістю 300 м/с, у воді -1500 м/с, а в металах - декілька тисяч метрів за секунду. Та найбільшою швидкістю в природі є швидкість світла - 300 000 км/с. Відстань від Місяця до Землі воно долає за 1,3 с, а 150 мільйонів кілометрів від Сонця до Землі - всього за 8 хв. Для порівняння зазначимо, що людина ходить із середньою швидкістю 1,5 м/с.
ІІІ. Повідомлення теми, мети та завдань уроку.
ІV. Формування нових знань, умінь та навичок учнів
Пояснення вчителя з елементами бесіди
Явища природи – це всі зміни, що відбуваються з природними тілами. Під час фізичних явищ руйнування одних та утворення інших речовин не відбувається. Поділяться на: теплові, механічні, світлові, звукові, електричні, магнітні.
Внаслідок фізичних явищ змінюється лише агрегатний стан речовини, форма чи розміри тіл. Перетворення води на лід та її випаровування, виготовлення із гранітної брили пам'ятника, із золота - тонесенької плівки для позолоти куполів храму, подрібнення цукру на цукрову пудру - все це приклади фізичних явищ. Під час них жодна речовина не зруйнувалася і жодна нова речовина не утворилася. Причини явищ різні. Ними можуть бути вплив вітру, сонячного світла, тепла, води, інших тіл.
Механічні явища - це явища, пов'язані з рухом тіл.
Характеристиками механічного руху є шлях, час та швидкість.
Шлях - це відстань, яку тіло долає під час механічного руху.
Інколи можна побачити слід руху тіла - чорну смугу на дорозі, що утворилася під час гальмування автомобіля, слід черепахи на піску, слід від лиж на снігу. Це все лінії, по яких рухалися тіла. Такі лінії називають траєкторіями руху тіл.
Світлові явища – це явища , пов'язані з поширенням світла.
Ви малюєте Сонце у вигляді кола, від якого в різні боки розходяться прямі лінії - сонячні світлові промені. І це правильно, бо світло поширюється від джерела прямолінійно у всі боки. Отже, світлові промені — це лінії, уздовж яких поширюється світло. Проте воно не може проникати через непрозорі предмети. Доказом цього є утворення тіні. Людина бачить довколишній світ завдяки здатності світлових променів відбиватися, заломлюватись та поглинатись.
Звукові явища - це явища, що пов'язані з поширенням коливань у повітрі, воді, металі тощо і супроводжуються виникненням звуку. Джерелом звуку є тіло, що створює коливання в повітрі чи іншому середовищі. Звук поширюється у вигляді хвиль в усіх напрямках від джерела звуку і може огинати невеликі перешкоди.
Теплові явища – це явища, пов'язані з нагріванням і охолодженням тіл.
Міру нагрітості тіл учені назвали температурою. Термометри — прилади для вимірювання температури. Під час нагрівання не лише гази (пригадай повітря), а й рідини та тверді тіла здатні збільшувати свої розміри - розширюватися. Різні тіла та речовини по-різному проводять тепло.
Магнітні явища – це притягання тіл до магніту. Магніти - це природні чи штучні тіла, здатні притягувати до себе інші тіла, до складу яких входить залізо. Однойменні полюси магніту відштовхуються, а різнойменні - притягуються. Демонстрація досліду: магніт притягує лише залізні предмети.
Електричні явища - це взаємодія наелектризованих тіл. Однойменне заряджені тіла й часточки відштовхуються, різнойменне заряджені - притягуються.
V. Закріплення і узагальнення знань
Виконання тестових завдань
І варіант
1. Виберіть механічне явище природи:
а) рух автомобіля; б) сніг; в) блискавка.
2. Чи завжди стрілка компаса займає одне й те ж саме положення у просторі?
а) так; б) ні.
3. До яких явищ природи можна віднести випаровування калюжі влітку?
а) механічних; б) теплових; в) звукових.
4. З чим пов’язані звукові явища природи?
а) з переміщенням тіл у просторі; б) з виникненням звукових хвиль; в) з перетворенням одних речовин в інші; г) з електричними процесами.
II варіант
1. Яке з наведених явищ природи відноситься до електричного?
а) вітер; б) сніг; в) блискавка.
2. Чи можна сказати, що Земля – це один великий магніт?
а) так; б) ні; в) невірна жодна з відповідей.
3. Що являє собою веселка, яка може з’явитись після дощу?
а) звукове явище природи; б) теплове явище природи;
в) світлове явище природи, г) магнітне явище природи.
4. З чим пов’язані звукові явища природи?
а) з перетворенням одних речовин в інші; б) з переміщенням тіл у просторі; в) з коливанням частинок речовини; г) з магнітними процесами.
VI. Повідомлення домашнього завдання
1.                Вивчити конспект
2.                Опрацювати  §
3.                Описати явища, які зустрічаються у вашому повсякденному житті.
VІІ. Підсумки уроку
Що вам сподобалося на уроці? Які виникли запитання?



Немає коментарів:

Дописати коментар